In het centrum van de stad haalde Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, 225 jaar na de Franse revolutie de waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap aan. ‘We hebben het recht om vrij te leven, iedereen met en zonder handicap moet het maximale uit zijn leven kunnen halen en we zijn hetzelfde; we zijn een familie.’ Na die woorden was het aan president Emmanuel Macron om de zeventiende Paralympische Spelen officieel te openen.
Symbool
De openingsceremonie vond plaats op de Place de la Concorde, aan de voet van de Avenue des Champs-Élysées; de laan waar Frankrijk haar meest belangrijke historische momenten viert, waaronder grote sportprestaties. Met de kiezen voor deze laan in het hart van de stad als decor voor de paralympische openingsceremonie symboliseert Parijs dat het haar spreekwoordelijke én letterlijke hart wil openen voor de paralympische sport.
Paradox
Ruim 50.000 toeschouwers op de Place de la Concorde en meer dan 300 miljoen televisiekijkers wereldwijd richtten de blik op Parijs. En zagen Nederland onder aanvoering van vlaggendragers Carina de Rooij en Daniel Abraham Gebru het stadion binnenkomen. De ruim drie uur durende show op de Place de la Concorde kreeg de titel ‘Paradox’, waarmee artistiek directeur Thomas Jolly de tegenstrijdigheid tussen een maatschappij die zichzelf heel inclusief vindt en de toch nog altijd bestaande vooroordelen richting mensen met een handicap.
Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher, foto: Ilse Schaffers