Sport betekent voor Fleur vrijheid

 

Fleur Jong is geboren in 1995 in Purmerend en woont momenteel in Amsterdam. Bijna zeventien jaar lang leidde Fleur een leven zoals dat van de meeste van haar leeftijdsgenoten. Sport was toen al belangrijk voor haar. Ze danste in wedstrijdteams en tenniste fanatiek. Toen Fleur 23 was is zij getroffen door een bacterie in haar bloed. Hierdoor raakte Fleur beide onderbenen en acht vingers voor de helft kwijt.

In 2013/2014 is Fleur voor het eerst in aanraking gekomen met atletiek en met trainen bij een lokale vereniging. Fleur kan haar allereerste atletiektraining nog goed herinneren. De eerste keer op haar nieuwe blades was al even onwennig. “Het zijn een soort veren. Ik had mijzelf totaal niet onder controle en stuiterde van links naar rechts”. Sinds 2015 traint Fleur als fulltime atleet en specialiseert zij zich op het onderdeel 100 meter, 200 meter en verspringen. In 2016 stond Fleur al op de Paralympische Spelen (2016). Fleur was toen vier jaar gehandicapt, maar in atletiek was zij al echt een uitblinker. Toch was Fleur erg onzeker en dat maakte het voor haar op de Spelen erg lastig. Misschien niet haar beste, maar wel het meest leerzame toernooi waar ze ooit aan heeft deelgenomen, aldus Fleur.

If everything is under control, you’re not going fast enough

In 2017 richt Fleur samen met Marlène van Gansewinkel en trainer Guido Bonsen Stichting Para Atletiek op. Para Atletiek zet zich in voor sporters met een handicap, met als doel hen te ondersteunen en te stimuleren in het ontdekken van hun mogelijkheden en het verleggen van hun grenzen.

Op de Paralympische Spelen in Beijing (2022) won Fleur een prachtige gouden medaille op het onderdeel verspringen.

Al jaren probeerde Fleur mee te doen aan kampioenschappen met valide sporters. In februari 2022 was het dan éindelijk zo ver! Tijdens het NK Indoor in Apeldoorn deed zij mee aan het onderdeel verspringen. Precies een jaar later, in februari 2023, schreef Fleur geschiedenis en sprong ze een nieuw wereldrecord van  6.34 meter tijdens de NK Indooratletiek.

Maak sport eerlijk