“Rolstoelbasketbal liet mij zien wat ik wel kan”

Elf jaar geleden was een (S)Cool on Wheels clinic voor Joost Morsinkhof (22) op zijn basisschool de eerste kennismaking met rolstoelbasketbal. Dat bracht hem een week later al bij een vereniging en een paar jaar later zelfs in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Afgelopen woensdag gaf hij op een basisschool in Almelo eenzelfde clinic waarmee het voor hem allemaal begon.

Joost kwam na een ongeluk in een rolstoel terecht. Tegenwoordig doet hij alleen zijn sport in een rolstoel verder doet hij alles nu lopend. Daar is een lange periode van revalidatie aan vooraf gegaan. In 2010 keerde hij weer terug in zijn vertrouwde klas op de basisschool. “Het was voor de klas wel even omschakelen toen ik voor het eerst in mijn rolstoel naar school kwam maar klasgenoten raakten daar ook snel aan gewend. Ik deed soms gymlessen ook al mee in mijn rolstoel.”

Clinic
Op initiatief van zijn school en zijn moeder werd dat jaar ook een clinic van (S)Cool on Wheels geregeld want dit programma is juist gericht op het bespreekbaar maken van aangepaste sport in de klas voor kinderen met en zonder beperking. Tijdens die clinic vertelde docent Johan Reekers het verhaal over zijn beperking en gingen ze in het tweede deel de gymzaal in. “Ik kreeg direct al een sportrolstoel om mee te doen. Ik was daarna eigenlijk gelijk om. Van tevoren dacht ik nog: rolstoelbasketbal gaat te hard dat is niks voor mij.” Eenmaal bezig met een bal vond hij het direct leuk. “Ik kon toch in mijn rolstoel sporten waar ik al aan gewend was.

Gelijk enthousiast
Na die clinic werd hij gevraagd of hij bij een club in de buurt wilde komen kijken en dat leek Joost een goed idee. “Ik was echt enorm enthousiast gemaakt. Een week later ben ik al gaan kijken bij I.S.V. Hengelo en daar ben ik heel lang gebleven.” Daarna klom hij snel omhoog in zijn sport want via een regiocompetitie werd hij gevraagd voor Jong Oranje en kon hij gaan trainen op Papendal. Later ging hij bij een grotere club uit Rotterdam spelen en mocht na het EK voor jeugd ook mee naar het EK voor de heren. Inmiddels speelt hij in de Duitse Bundesliga en heeft hij met het Nederlands team al twee EK’s en een WK gespeeld.

Niet zitten balen
Zo is in zijn leven in elf jaar tijd veel veranderd. “Ik zeg ook altijd: ik heb wel een ongeluk gehad maar als ik kijk wat ik daarna allemaal aan mooie dingen heb meegemaakt… dat had ik anders nooit meegemaakt. Ik had nooit verwacht dat ik zover zou komen. Ik vond het toen al lang leuk dat ik een club had om te basketballen.” Zijn liefde voor de sport zit dan ook diep vooral omdat het hem een positieve kijk op het leven heeft gegeven. “Na mijn ongeluk kon ik echt balen dat ik niet meer kon voetballen maar ik heb kennis kunnen maken met een sport waar ik gewoon aan mee kan doen. Dat heeft mij gebracht dat ik kijk naar wat ik wel kan.”

Eigen verhaal vertellen
Die positieve boodschap kon hij ook uitdragen nu hij zelf een (S)Cool On Wheels clinic heeft gegeven op de school waar zijn zus lesgeeft. Net als toen hij zelf de clinic kreeg vertelde hij eerst over zijn eigen verhaal voordat ze de gymzaal in gingen voor de rolstoelskills en een potje basketbal. “Ik vond het heel erg leuk om te doen. Ik heb vaker clinics gegeven maar met de uitleg van je verhaal erbij wordt het extra bijzonder.”

Wil je ook kennismaken met de sport van Joost? Kijk dan op de website of download de app van Uniek Sporten. Op de pagina rolstoelbasketbal kom alles te weten over deze sport. Zoek je liever nog even verder naar een leuke sport? Gebruik dan de sportzoeker en ontdek wat bij jou past!

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

Uniek Sporten Vandaag #15

Fonds Gehandicaptensport goede doel van de NN Dam tot Damloop

Marathonloper Niels-Olaf Bout kwalificeert zich voor Olympische Spelen in Parijs

Maak sport eerlijk