Paralympische sporters krijgen de aandacht die ze verdienen

Als het aan parawatcher Robin Wubben ligt, wordt er meer geschreven over paralympische sport en sporters. Met het project ParaNieuws, dat hij met Fonds Gehandicaptensport gestart is, wil hij verandering brengen in de aandacht van media en publiek. Een goede zaak.

GA DIRECT NAAR PARANIEUWS.NL

Robin werkt sinds 2009 als zelfstandig journalist. Zijn eerste werkdag als eigen baas staat ‘m nog helder voor de geest: “Ik zat achter mijn computer en dacht: ‘Oké, wat ga ik nu eigenlijk doen?’ Mijn eerste opdrachten kreeg ik van weekkranten in de buurt. Het ging over allerlei onderwerpen en zo kwam ik ook in contact met twee lokale parasporters. Die gesprekken kwamen ook uit op het onderwerp: waarom hoor je toch zo weinig over de paralympische sport? Eerder had ik daar rolstoeltennisster Esther Vergeer ook over gesproken. Op een gegeven moment dacht ik: als niemand aandacht besteedt aan die sporten, dan doe ik het toch! Ik wilde wel eens weten wat voor sportwereld dat was. Ik bouwde een website en ging daar verhalen op publiceren.”

Inspirerende verhalen

“Ik was bij alle sporten en sporters welkom en keek mijn ogen uit”, herinnert hij zich nog goed. “In het begin zag ik vooral de handicap, nu allang niet meer. Ik zie een sporter en een wedstrijd of race. Sterker nog: hoewel ik de meeste paratopsporters wel ken, weet ik van de meesten niet eens precies wat hun beperking is. Het gaat niet om de handicap, maar om de sport.” In 2017 benoemde Robin zijn functie als ‘parawatcher’: volger van parasport. Op zijn eigen website vertelt hij het verhaal van de paralympische sport en sporters. “Elke paralympische sporter heeft een verhaal; het gaat écht ergens over. Over doorzetten, over grenzen verleggen, omgaan met tegenslag; noem maar op.”

Tranen

Robin deed verslag van EK’s, WK’s en andere toernooien op alle continenten en is als verslaggever op vijf Paralympische Spelen geweest. In Londen, Sochi, Rio, Pyeongchang en Tokio. Robin: “Alle vijf waren ze anders en op hun eigen manier mooi. In Rio zat ik in een hotel aan het strand en begonnen we de dag met een duik in zee. Dat was bijzonder. Welke de meeste indruk heeft gemaakt? Toch Londen, in 2012. Alles was nieuw voor me. Er waren sporten, en sporters, die ik nog nooit had gezien. Ik weet nog goed dat ik Michael Schoenmaker na zijn race sprak. Hij won goud op de 50 meter schoolslag en kon het niet droog houden. Dat was voor mij ook indrukwekkend, ik had nog nooit meegemaakt dat er iemand tijdens een gesprek moest huilen. Ik krijg er nog kippenvel van.”

ParaNieuws

Begin dit jaar startte Robin het project ParaNieuws, bedoeld om de sport meer onder de aandacht te brengen van media en publiek. “Vaak wordt gedacht dat er weinig aandacht is omdat de parasport niet interessant zou zijn”, legt Robin uit. “Dat is niet waar. Media weten te weinig van de parasport, waardoor ze het niet op waarde kunnen schatten. Daar moet ParaNieuws verandering in brengen.” Robin schrijft als onafhankelijk journalist persberichten, die vervolgens weer de nodige publicaties opleveren in media. Ook is al het nieuws te vinden op ParaNieuws.nl.

Het project wordt voor de helft gefinancierd door Fonds Gehandicaptensport. De andere helft moet door de (para)sportwereld gefinancierd gaan worden. Een aantal sportorganisaties doet al mee. Robin: “De aandacht in media én op ParaNieuws.nl gaat niet puur om het brengen van nieuws, het gaat ook dieper. Door te lezen wat er op topsportniveau gebeurt, zullen mensen met een beperking ook geïnspireerd worden om zelf te gaan sporten en bewegen.”. Dat is ook de reden dat Fonds Gehandicaptensport dit project ondersteund, het sluit naadloos aan op de doelstelling om sport voor 1,7 miljoen mensen met een beperking vanzelfsprekend te laten zijn.

Op de hoogte blijven van paralympische sport en sporters? Check www.paranieuws.nl

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

115 helden overwinnen de Kaunertaler Gletsjer en zichzelf

Uniek Sporten Vandaag #16

(S)Cool on Wheels Uniek succesvol gelanceerd op cluster 2 onderwijs

Maak sport eerlijk