MediaTest doet onderzoek naar nieuwe positievere term voor ‘handicap’ of ‘beperking’

MediaTest vierde haar 22ste verjaardag met de MediaTestDag. Met het hele bedrijf voerde MediaTest binnen 24-uur belangeloos een volledig onderzoek uit. Dinsdag 22 juni ging MediaTest aan de slag voor ons. Wij waren benieuwd wat een positievere term zou kunnen zijn als alternatief voor het woord ‘handicap’ of ‘beperking’.

De onderzoeksvraag die Fonds Gehandicaptensport ingediend had was ‘Wat is een positiever Nederlands woord voor ‘handicap’ of ‘beperking’ dat uitgaat van de kracht van het aanpassingsvermogen van mensen met een extra uitdaging?’. Die vraag bleek terecht: de huidige associaties die men heeft bij de termen handicap en beperking zijn overwegend negatief. Termen als ‘rolstoel’ ‘hulp’ en ‘zielig’ kwamen veel voor. De termen beperking of handicap hebben voor slechts een vijfde een positieve lading. Hierbij is opvallend dat ouderen (50+) vaker vinden dat de woorden een positieve lading hebben. Wanneer werd ingezoomd op de positieve associaties kwamen woorden als ‘doorzetters’ ‘sterk’ en ‘gewoon’ vaak terug.

Als we kijken naar goede vervangende woorden voor handicap of beperking komen ‘grensverleggend’ ‘uniek’ en ‘challengers’ als winnaars uit de bus. Deze woorden krijgen over het algemeen de meeste voorkeur en hebben daarnaast de meest positieve bijklank.

Gwen Verhaegh, Manager Communicatie en Voorlichting:

‘Wij zijn vereerd en blij dat MediaTest zich belangeloos heeft ingezet om dit onderzoek voor ons uit te voeren, en dat er met al hun inspanningen binnen één dag zo’n volledig rapport ligt. Aan ons nu de mooie taak om met deze uitkomsten aan de slag te gaan”.

Ook dit jaar sloeg MediaTest de handen ineen met Panel Inzicht voor het online onderzoek. Aan het online onderzoek deden bijna 350 mensen (representatief Nederland) mee.

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

Uniek Sporten Vandaag #15

Fonds Gehandicaptensport goede doel van de NN Dam tot Damloop

Marathonloper Niels-Olaf Bout kwalificeert zich voor Olympische Spelen in Parijs

Maak sport eerlijk