Marathonloper Niels-Olaf Bout kwalificeert zich voor Olympische Spelen in Parijs

Niels-Olaf Bout (57) loopt vijf keer per week hard, waaronder elke zondag een halve marathon. Lopen is voor hem dé manier om alles wat er in zijn leven gebeurt te verwerken. En dat is nogal wat de afgelopen tijd. Sporten staat voor hem voor hoop en doorzetten. Omdat hij dit iedereen gunt, ook als je een beperking hebt, haalt hij geld op voor Fonds Gehandicaptensport. Dat doet hij op weg naar een event waar slechts zo’n 25 andere Nederlandse amateursporters mogen starten: de Olympische Marathon Pour Tous in Parijs. 

Met ‘diep respect’ zag Niels-Olaf tijdens buitenlandse marathons als Chicago, Athene en Berlijn veel lopers hun gehandicapte kind voortduwen. Zelf maakte hij al jong mee dat het leven niet maakbaar is. Op zijn 22ste verloor hij zijn vader aan alvleesklierkanker: “En dan moet je door. Door met de studie, door met je toekomst, door met het leven.” In die tijd had hij het lopen nog niet ontdekt als uitlaatklep. Pas in 2017 ontstond de liefde voor de marathon. Gelukkig maar. Want niet lang daarna stond hem groot verdriet te wachten.

Een leven vol uitdagingen
Niels-Olaf: “Een paar jaar geleden kreeg mijn broer een zwaar hartinfarct. Hij overleefde het net maar knapte in de tijd erna niet op. Sterker, vanwege de onderliggende oorzaak, kreeg hij te horen dat zijn been geamputeerd moest worden, wat hij moeilijk kon accepteren. Vorig jaar zomer liet hij de natuur zijn gang gaan. Hij werd 52 jaar.” In dezelfde tijd dat zijn broer ziek werd, kreeg de dochter van Niels-Olaf een ongeluk op het hockeyveld, een zware hersenschudding: “Van een druk sportief leven –  ze was net met een studie gestart en hockeyde op topniveau  – raakte ze twee jaar in een compleet isolement. Ze kon niets meer. Het was zó intens verdrietig om haar zo te zien.”

Challenges voor een startnummer
In deze privé roerige tijd, begon Niels-Olaf steeds meer te lopen. En steeds grotere doelen te stellen. Over de Olympische marathon voor amateurs, las hij op de Facebookpagina van Runnersworld: “Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen is er een marathon voor amateurs waar 20.024 internationale lopers aan mee doen. Om een startnummer te winnen, moest je 4 challenges per maand doen. Denk aan: ‘Loop 5 kilometer binnen 25 minuten’ en ‘Loop 100 kilometer per maand.’ Of: ‘Loop 19,84 kilometer in één keer.’ Waarom? Omdat in 1984 voor het eerst vrouwen mee mochten doen aan de Olympische marathon. Prachtig. Toen de verlossende mail kwam met “Congratulations Niels-Olaf. You are going to run the MarathonPour Tous 42K!” rolden de tranen over mijn wangen.Dan realiseer je je: het gaat écht gebeuren!”

Geen enkel mens is beperkt
Op het moment dat ik hoorde dat ik mee mocht doen, leefde mijn broer nog. Het trainen heeft me sindsdien geholpen om door te zetten en positief te blijven. Met mijn dochter gaat het gelukkig weer goed. Ook haar heb ik altijd hoop willen geven. Als ze vroeg: “Denk je dat ik het Nederlands elftal nog kan halen?” antwoordde ik steevast ‘ja’.” En nu wil Niels-Olaf hoop geven aan degenen die graag willen sporten maar niet de middelen hebben om te kunnen sporten en plezier te kunnen maken. Daarom haalt hij geld op voor Fonds Gehandicaptensport, met een streefbedrag van €42.195. €1000 euro per gerende kilometer. “Zoals toploper Kipchoge zegt: “No human is limited”: geen enkel mens is beperkt. Je kunt zoveel meer dan je denkt. Fantastisch ook dat Fonds Gehandicaptensport sporters hierbij helpt.”

Hardlopen voor een ander
Zijn persoonlijk record hoeft Niels-Olaf niet te verbreken, hij heeft geen streeftijd in z’n hoofd: “Ik wil de marathon vooral uitlopen en gezond blijven. Ik probeer sowieso zo gezond mogelijk te sporten: ik train met een hartslagband en doe elk jaar een sportmedische check inclusief inspanningstest.” Zijn belangrijkste doel van dit avontuur is sporters met een beperking helpen: “Een klein steentje bijdragen om hen een doel te geven en te blijven bewegen, juist als dit door een handicap lastiger is. Sport is niet gebonden aan leeftijd of beperking. Je moet altijd doorzetten. En wie weet dat je dan ooit mee kan doen aan de Olympische- of Paralympische Spelen, op wat voor manier dan ook. Houd hoop en zet door!”

Wil je Niels-Olaf steunen met zijn Run For Hope? 
Niels-Olaf loopt 50 tot 60 kilometer per week hard om fit over de finish te komen van de Marathon Pour Tous. Hij loopt niet voor zichzelf, maar wil zoveel mogelijk geld ophalen voor Fonds Gehandicaptensport. Zodat sporters met een beperking ook kunnen genieten van bewegen en sporten. Steun Niels-Olaf op weg naar Parijs en doneer nu op zijn persoonlijke pagina!

 

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

Scoor nu het perfecte cadeau voor onder de kerstboom bij Troostwijk Auctions

Avond vol triomfen voor de gehandicaptensport in Theater Amsterdam

Uniek Sporten Vandaag #20

Maak sport eerlijk