KWPN hengstenkeuring steunt aangepast paardrijden

In de kleurrijk ingerichte stand die het KWPN ter beschikking stelde, ontmoeten Anneke Berendijk, leidinggevende van Stichting CAP, Centra voor Aangepast Paardrijden en Marielle Wiegmans van ParaPaard elkaar. Ze raken er in gesprek met Sandra Jeuken. Sandra, woonachtig in De Mortel heeft op hoog niveau dressuur gereden. Paardrijden is echt haar passie. Met pure wilskracht is het haar gelukt om heel lang mee te rijden in de reguliere dressuur. Helaas bleek ze een progressieve ziekte te hebben. Daardoor worden de lichamelijke beperkingen steeds erger en was het voor haar bijna niet meer mogelijk om te rijden.

Jeuken: “Het was misschien een veel eenvoudigere keuze geweest om te stoppen met rijden, maar het paardrijden geeft me zoveel dat ik niet op wil geven. Toen ik hoorde dat er bij Sint Maartenskliniek de mogelijkheid was om mij te ondersteunen bij het paardrijden, was ik direct enthousiast! De Maartenshoeve, één van de locaties van Stichting CAP ligt naast de Sint Maartenskliniek. Voor patiënten van de Maartenskliniek is het mogelijk om paard te rijden als onderdeel van het revalidatie programma.

Doorzetter

Ik ben een doorzetter, voor mij hoort bij paardrijden ook een wedstrijdelement. Maar mijn reactievermogen wordt steeds minder en ook heb ik last van uitval in wisselende vormen. Soms uitval van een been, soms verlies ik een deel van mijn zicht, daarom ben ik paradressuur gaan rijden. Met de aanwijzingen die ik bij de Maartenshoeve kreeg kan ik heel goed verder. De instructrice en de fysiotherapeut begeleiden mij samen, op de speciaal opgeleide paarden van Stichting CAP leer ik hoe ik mijn balans beter kan houden en train ik mijn rompstabiliteit. Dat pas ik dan weer toe bij mijn eigen paard. Ik ben er echt heel enthousiast over.”

Het KWPN

Het KWPN maakt het mogelijk om aangepast paardrijden bij een breed publiek ander de aandacht te brengen. Wiegmans: “Met ParaPaard zijn we vaak te zien op grote evenementen, zoals de KWPN Hengstenkeuring, om de aangepaste paardensport onder de aandacht te brengen. Sportfonds ParaPaard zet zich in om het paardrijden voor mensen met een handicap structureel mogelijk te maken. In Nederland zijn er meer dan 60 organisaties actief die deze activiteiten met paarden aanbieden, een groot deel hiervan is een manege. Veelal kunnen deze organisaties de extra benodigdheden die nodig zijn om gehandicapten te laten paardrijden niet uit de exploitatie betalen. Hiervoor kunnen zij een beroep doen op ParaPaard. Stichting CAP is zo’n zorgmanege. Samen laten we hier zien wat wij zo belangrijk vinden: aangepast en therapeutisch paardrijden voor iedereen toegankelijk maken én houden.”

In de stand is het inmiddels gezellig druk, in de hoek verschijnen op een groot scherm prachtige beelden van mensen met een beperking die genieten van paardrijden. Wiegmans en Berendijk zijn het eens: “Het is heel fijn dat het KWPN de gelegenheid biedt om ons werk te laten zien. De bijzondere band met het paard levert een positieve bijdrage aan het welbevinden van iedereen, in het bijzonder aan een ruiter met een beperking. Wij doen ons best om dat mogelijk te blijven maken voor zoveel mogelijk ruiters, iedere bijdrage is daarvoor van groot belang.“

Sportfonds Parapaard is een activiteit van Fonds Gehandicaptensport.

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

Marathonloper Niels-Olaf Bout kwalificeert zich voor Olympische Spelen in Parijs

Uniek Sporten Vandaag #14

Sportdeelname Index (SDI) november 2023: Zorgen om teruglopend aantal sportende mensen met een beperking

Maak sport eerlijk