KNVB schoolvoetbal nu ook voor speciaal onderwijs

In het afgelopen schooljaar heeft KNVB Schoolvoetbal een nieuwe categorie toegevoegd aan de bestaande categorieën. Naast de groepen 5/6 gemengd en meiden en groepen 7/8 gemengd en meiden, kunnen nu ook de scholen in het speciaal onderwijs meedoen aan het grootste en leukste schoolsporttoernooi van Nederland. Door de samenwerking van Fonds Gehandicaptensport, Albert Heijn en KNVB is er in afgelopen schooljaar gestart met de organisatie van vier toernooien.

De vier lokale toernooien zijn, verdeeld over het land, georganiseerd door en met de lokale verenigingen. Deze toernooien waren toegankelijk voor de zogenaamde Cluster 3-scholen, in de categorieën tot 12 jaar en 12 t/m 14 jaar. Aan deze toernooien in Terneuzen, Tilburg, Amsterdam en Purmerend werd deelgenomen door zo’n twintig teams met ongeveer 250 deelnemende kinderen.

Door een fijne samenwerking met de lokale scholen in het speciaal onderwijs werd er op vier ochtenden met veel plezier gevoetbald onder het motto ‘meedoen is winnen!’. Buiten het voetbalplezier hopen de lokale verenigingen ook meer leden aan zich te binden en bekender te worden onder deze doelgroep en hun ouders.

Samenwerking

De toernooien zijn een uitvloeisel van een samenwerkingsverband tussen Fonds Gehandicaptensport, Albert Heijn en de KNVB. Ook de Zwaluwen Jeugdactie omarmt dit initiatief en denkt proactief mee in de organisatie. Doel is om het aantal lokale KNVB Schoolvoetbaltoernooien te laten groeien om zo ook de jongens en meiden in het speciaal onderwijs te laten genieten van het voetbalplezier.

Deelname aan een lokaal Schoolvoetbal-toernooi kan daarna weer leiden tot instroom bij de lokale amateurvereniging. De verenigingen in Nederland die ‘passend voetbal’ aanbieden zijn daarom in de toekomst belangrijke partners in deze samenwerking.

Toekomst

De vier toernooien van dit schooljaar zijn de start van een mooie toekomst voor KNVB Schoolvoetbal Speciaal Onderwijs. De komende jaren willen Fonds Gehandicaptensport, Albert Heijn en de KNVB, ondersteund door de Zwaluwen Jeugdactie, het aantal lokale toernooien laten groeien. Dit kan zowel voor de Cluster 3-scholen, als voor Cluster 4. Belangrijk hierin is dat een lokale amateurvereniging betrokken is, evenals de regionale scholen in het speciaal onderwijs.

Door een landelijk dekkend netwerk van toernooien moet iedere jongen of meisje in het speciaal onderwijs dichtbij school aan een toernooi kunnen meedoen, zoals ook in het ‘reguliere’ KNVB Schoolvoetbal. Ook zoeken we de samenwerking met amateurverenigingen die al schoolvoetbal organiseren voor deze doelgroepen om ook zo het landelijk netwerk dekkend te krijgen.

Meedoen of organiseren?

De planning is om in de maanden mei en juni 2024 lokale Schoolvoetbal-toernooien voor het speciaal onderwijs te laten plaatsvinden. Om dit te kunnen organiseren zijn we op zoek naar amateurverenigingen die hierin een actieve rol willen spelen, en zijn we op zoek naar scholen of schoolorganisaties die graag aan deze toernooien meedoen. Met hen beiden zal er te zijner tijd een regionale match gemaakt worden om zodoende het lokale of regionale toernooi te organiseren. Aanmelden als organisatie van een Schoolvoetbal-toernooi voor Speciaal Onderwijs kan hier.

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

Uniek Sporten Vandaag #16

(S)Cool on Wheels Uniek succesvol gelanceerd op cluster 2 onderwijs

Sport en bewegen voor mensen met een beperking in 2030 vanzelfsprekend: structurele samenwerking van start

Maak sport eerlijk