Gerichte aandacht stimuleert groei in gehandicaptensport
Gerichte aandacht en zichtbaarheid blijken cruciaal voor de groei van sportdeelname onder mensen met een beperking. Dat blijkt uit de recente cijfers van de Sportdeelname Index, ontwikkeld door Fonds Gehandicaptensport in samenwerking met NOC*NSF.

Wat aandacht krijgt, groeit
Gerichte aandacht en zichtbaarheid blijken cruciaal voor de groei van sportdeelname onder mensen met een beperking. Dat blijkt uit de recente cijfers van de Sportdeelname Index, ontwikkeld door Fonds Gehandicaptensport in samenwerking met NOC*NSF. Hoewel de cijfers nog voorzichtig worden geïnterpreteerd vanwege de start van de metingen tijdens de coronaperiode, valt een aantal positieve ontwikkelingen duidelijk op. Vooral in de voetbalvormen voor mensen met een zware beperking, zoals blindenvoetbal en powerchairvoetbal, is sprake van een opvallende groei.
Desgevraagd laat de KNVB weten dat deze stijging mede te danken is aan gerichte campagnes en extra aandacht voor deze specifieke takken van sport. Zo stonden blindenvoetbal en powerchairvoetbal het afgelopen jaar nadrukkelijker op de agenda, onder andere door promotiecampagnes, zichtbaarheid op sociale media en meer aandacht tijdens sportevenementen. “We zien dat waar we onze aandacht en middelen op richten, daadwerkelijk groei ontstaat. Dat motiveert ons om deze initiatieven verder uit te bouwen,” aldus Robin Janssen van de KNVB.
Zichtbaarheid als sleutel
De ontwikkelingen onderstrepen het gezegde: alles dat aandacht krijgt, groeit. Investeren in zichtbaarheid, inclusie en toegankelijkheid loont niet alleen voor het aantal deelnemers, maar vergroot ook het draagvlak en de beleving van voetbal als een sport voor iedereen. “Het is prachtig om te zien dat mensen met een beperking steeds vaker hun weg vinden naar de sportvelden. Deze groei toont aan dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn, ongeacht beperkingen,” zegt Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport.
Top 3 meest beoefende sporten
Naast de specifieke groei in gehandicaptensporten zoals blindenvoetbal en powerchairvoetbal, blijkt uit de Sportdeelname Index ook dat de top 3 van meest beoefende sporten onder mensen met een beperking identiek is aan die van de totale Nederlandse bevolking. Fitness, wandelen en zwemmen staan bovenaan de lijst. Deze laagdrempelige sporten bieden mensen met verschillende beperkingen de mogelijkheid om in beweging te blijven en te werken aan hun gezondheid.
Over de Sportdeelname Index
Fonds Gehandicaptensport heeft in samenwerking met NOC*NSF de Sportdeelname Index ontwikkeld, waarin de sport- en beweegdeelname van mensen in de leeftijd van 5 tot 80 jaar met zowel een lichte, matige als zware (ervaren) belemmering in kaart is gebracht. De uitkomsten zijn afgezet tegen het sport- en beweeggedrag van de totale Nederlandse bevolking. Het complete onderzoek is hier te bekijken.
Voor meer informatie over het SDI, kun je contact opnemen met Monica van Harn.