Fonds ontvangt innovatieve 5G techniek waarmee slechtziende wielrenner zelfstandig kan fietsen

Paralympisch wielerkampioen en meervoudig Nederlands kampioen Tristan Bangma heeft slechts 1 procent zicht. Normaal gesproken rijdt hij achterop een tandem met een co-piloot die stuurt. Ondanks zijn vele titels had hij nog een droom: ooit weer solo kunnen fietsen. Op eigen kracht zonder gids. En dat is nu eindelijk werkelijkheid geworden door nieuwe 5G technologie van VodafoneZiggo.

De hogere snelheid en mindere mate van vertraging van 5G maken deze bijzondere oplossing mogelijk. Het prototype is een combinatie van nieuwe en bestaande technologieën en creëert een unieke ervaring voor visueel beperkte rijders zoals Bangma. Om ook andere visueel beperkte sporters en ambitieuze sportfanaten te inspireren zal de technologie door VodafoneZiggo worden overgedragen aan Fonds Gehandicaptensport. “Wij willen dit prototype inzetten op evenementen waar iedereen zelf kan ervaren wat er met behulp van technologie mogelijk is voor sporters met een beperking” aldus Nike Boor Directeur Fonds Gehandicaptensport.

Fonds Gehandicaptensport heeft als doel dat in 2030 sporten voor iedereen met een handicap de normaalste zaak van de wereld is. Boor: “We hebben dus nog 10 jaar maar ook slechts 10 jaar. Daarom hebben we de wens om versneld barrières te slechten die mensen met een handicap ervaren. Deze innovatieve technologie van Vodafone sluit hier natuurlijk perfect op aan. Een technologie die visueel beperkte mensen kan helpen om makkelijker zelfstandig te sporten en te bewegen. En uiteindelijk bewijst dat technologische innovatie mensen vooruit brengt en verbindt. Handelen vanuit mogelijkheden spreekt ons enorm aan”

Hoe werkt het
Twee sensoren op de voor- en achterkant van de fiets scannen de omgeving. Die signalen worden met behulp van 5G razendsnel omgezet in een soort 3D-kaart. Deze kaart wordt vervolgens weer realtime omgezet in een 8D-audiosignaal vergelijkbaar met surround sound waarmee Tristan precies hoort waar hij zich bevindt op de baan. Met de snelheden waarop hij rijdt – meer dan 50 km/u(!) – kun je je voorstellen dat het kleinste beetje vertraging in het signaal het verschil maakt tussen succes en falen.

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

115 helden overwinnen de Kaunertaler Gletsjer en zichzelf

Uniek Sporten Vandaag #16

(S)Cool on Wheels Uniek succesvol gelanceerd op cluster 2 onderwijs

Maak sport eerlijk