25 uur hardlopen met rugzak van 45 kilo voor 25 omgekomen Nederlandse militairen in Afghanistan

10 en 11 september 2022 gaat Sergeant Korps Mariniers Robin Imthorn (38) onafgebroken 25 uur lang met een rugzakbepakking van 45 kilo speedmarsen – hardlopen afgewisseld met marcheren – bij het Nationaal Militair Museum op vliegveld Soesterberg. De 25 uur staat voor de 25 in Afghanistan omgekomen militairen. Robin vraagt hiermee aandacht voor PTSS en het Sportfonds Five Five Out dat hij samen met Fonds Gehandicaptensport heeft opgericht.

Op zaterdag 10 september begint Robin Imthorn aan een nooit eerder geleverde inspanning die bij slagen goed is voor een wereldrecord. Om 11.00 uur start hij met zijn rugzakbepakking van 45 kilo om op zondag 11 september 12.00 uur te finishen. Elk afzonderlijk uur van zijn uitdaging is opgedragen aan één van de 25 Nederlandse militairen die zijn omgekomen tijdens hun missie in Afghanistan. En aan hen die elke dag opstaan onder het gewicht van hun trauma. De rugzak staat symbool voor de zware soms stille strijd die om de hoek komt kijken bij mentale gezondheid issues.

Sportfonds Five Five Out
Robin Imthorn voerde tijdens een missie in Afghanistan een levensreddende actie uit voor twee collega’s die ernstig gewond raakten door een bermbom. Hierdoor ontwikkelde hij PTSS. Zijn redding: erover praten zijn persoonlijk verhaal delen en sporten. Het weekend van 10 en 11 september is tevens het startschot van Sportfonds Five Five Out dat Robin Imthorn in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport heeft opgericht. Beide partijen slaan de handen ineen om militairen de beroepsgroep waar PTSS bovengemiddeld voorkomt hun weg in de burgermaatschappij via sporten te doen hervinden. Volgens Robin Imthorn is dit hard nodig: “Naast therapie er over praten zijn sport en bewegen essentiële factoren die bijdragen aan het gevoel van eigenwaarde mentale belastbaarheid omgaan met stress en het vinden van rust.” Er zijn inmiddels meerdere initiatieven gaande om geld in te zamelen voor het sportfonds. Verder worden er rondom Robin’s extreme uitdaging diverse activiteiten in het Nationaal Militair Museum georganiseerd waaronder sportevents en lezingen door lotgenoten in het auditorium van het museum.

Aandacht voor PTSS
In 2021 liep Robin Imthorn vijf marathons in vijf dagen tijd om het taboe rondom mentale gezondheid te doorbreken. Zijn eigen herstel was zijn grootste motivatie. Met deze uitdaging wist hij 30.000 euro op te halen. Dit jaar gaat hij voor minimaal hetzelfde bedrag. Sportfonds Five Five Out ondersteunt met de gedoneerde gelden initiatieven op het gebied van sporten en bewegen in relatie tot mentale gezondheid onder andere via het platform Uniek Sporten van Fonds Gehandicaptensport. Five Five Out is een radiocommunicatieterm die staat voor ‘Ik versta je perfect’. In de toekomst zal Sportfonds Five Five Out zich ook richten op andere geüniformeerde beroepen waar PTSS meer dan gemiddeld voorkomt bijvoorbeeld; politie brandweer en ambulancepersoneel.

Nationaal Militair Museum
Het NMM in Soesterberg vertelt aan de hand van documentaires persoonlijke verhalen exposities en activiteiten die je bijblijven met kracht het verhaal van militairen en het militaire verhaal zelf. De persoonlijke missie van Robin wordt hier nu onderdeel van. Het NMM is één van de vier koninklijke defensiemusea in Nederland naast het Marinemuseum het Mariniersmuseum en het Marechausseemuseum.

Contact

Wilt je meer informatie, bent je geïnteresseerd in een interview met Robin Imthorn of wilt je aanwezig zijn op 10 en 11 september? Neem dan contact op met woordvoerder Renaldo Ishaak, renaldoishaak1@gmail.com, 06-10940165 of met Jan Knaap, jan@fondsgehandicaptensport.nl, 06-54918920.

Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

Uniek Sporten Vandaag #16

(S)Cool on Wheels Uniek succesvol gelanceerd op cluster 2 onderwijs

Sport en bewegen voor mensen met een beperking in 2030 vanzelfsprekend: structurele samenwerking van start

Maak sport eerlijk