115 helden overwinnen de Kaunertaler Gletsjer en zichzelf

Op donderdag 27 juni vond de tiende editie van de jaarlijkse HandbikeBattle in het Oostenrijkse Kaunertal plaats. Aan de start verschenen 115 deelnemers met een lichamelijke beperking. Zij overbrugden een afstand van 20 kilometer en ruim 800 hoogtemeters, onder begeleiding van hun persoonlijke buddy. Paralympisch sporter Mitch Valize fietste de hele dag mee om de bikers extra te steunen en te motiveren. Er is een aantal prijzen verdeeld, maar de hoofdprijs voor de deelnemers is het bereiken van de top en hun persoonlijke doel.

Rond 9.15 uur gaf de burgemeester van het dal het startschot. Familie, vrienden, inwoners van het Kaunertal en de leerlingen van de school zwaaiden de deelnemers uit. Bocht voor bocht overwonnen zij de ruim 800 hoogtemeters op armkracht. Een waanzinnige prestatie; ongetraind red je dat echt niet. Onderweg zorgden de enthousiaste sponsors voor support, vertier en versnaperingen. De vele toeschouwers en de vrijwilligers schreeuwden en applaudisseerden de deelnemers naar boven. De hele route was één groot feest, met het hoogtepunt bij de finish op de Ochsenalm.

Uitslagen teams, individueel, e-bike
De HandbikeBattle kent twee klassementen; een klassement voor deelnemers van de teams van de revalidatiecentra, en een klassement voor individuele deelnemers.
Team Adelante on Wheels nam dit jaar de grote beker voor de teams mee naar huis. De tweede plaats was voor Team Capital van Reade, en op de derde plaats eindigde het team Maartensmasters van de Maartenskliniek. Bekijk de teamuitslagen

Voor de teamdeelnemers zijn er ook nog aparte prijzen per klasse. Uniek voor deze editie: er deed een deelnemer – Gite Penders – mee in de klasse H1. Vorig jaar ging zij in een e-bike omhoog en dit jaar legde zij de hele route af zonder elektrische ondersteuning. Dit is in de geschiedenis van de HandbikeBattle niet eerder vertoond.
Bij de H2 won Sjoerd Jansen de eerste prijs. Hidde Brugmans kreeg bij de H3 de eerste prijs, Jos Peursem werd er tweede en Wilco van Baak derde. Bij de H3 was de eerste plek voor Jeroen Somhorst. Marco Molenaar werd tweede en Rinze de Jong derde. In de categorie H5 werd Margriet van den Broek eerste, Martijn Weghorst tweede en Wendy van Geelen derde. Bekijk de uitslagen.

De snelste dame bij de individuele deelnemers was de Duitse Julia Dierkesmann. De tweede plaats was voor Jaklien Tans, en Melanie Helweg werd derde. Bij de mannen veroverde Tijs Hesen de eerste plaats. John Jongeneel werd tweede en Marnix van Houte eindigde als derde. Bekijk de uitslagen.

Er is een aparte klasse voor e-bikers. Bart Kuijer eindigde daar op de eerste plaats, Dennis Verkuijlen werd tweede en Petra Baks derde. Bekijk de uitslagen.

Extra motivatie
Zat een biker er even doorheen dan verscheen paralympisch kampioen Mitch Valize om een stukje mee te biken. Hij reed de hele dag op en neer om extra ondersteuning en motivatie te bieden. De handbike-carrière van Valize startte in 2017. Als beginnend handbiker deed hij mee aan de HandbikeBattle en bereikte verbazingwekkend snel de top. “De organisatie van het evenement schrok, want de finish was eigenlijk nog niet in orde”, vertelt hij lachend. Valize genoot van deze tiende editie. “Dit was de mooiste handbike-dag uit mijn sportcarrière. Het was echt fantastisch om een stukje mee te fietsen met al die deelnemers en het feest op deze manier mee te maken.” Bij de laatste deelnemers zweepte Valize het enthousiaste publiek nog eens extra op. Net als andere jaren werd de allerlaatste deelnemer groots binnengehaald.

Bron: Handbikebattle.nl

 

Deze fotoserie van de HandbikeBattle 2024 is gemaakt door Henk Jan Kerkhoff. Bij extern gebruik altijd naam fotograaf vermelden.
Logo FGS

Doneer!
En maak sport mogelijk voor iedereen.

Sporten is gezond. Je wordt fitter, maakt vrienden en krijgt meer zelfvertrouwen. Voor mensen met een beperking is sporten helaas niet vanzelfsprekend. Met jouw donatie zorgt Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen! Met jouw donatie kunnen wij:

Hoe vaak wil je doneren?

Met welk bedrag wil je ons steunen?

Uniek Sporten Vandaag #16

(S)Cool on Wheels Uniek succesvol gelanceerd op cluster 2 onderwijs

Sport en bewegen voor mensen met een beperking in 2030 vanzelfsprekend: structurele samenwerking van start

Maak sport eerlijk