LJ1 D3813

Diede de Groot

Diede schrijft geschiedenis

Diede de Groot is geboren in 1996 in Woerden. Al snel bleek dat haar rechterbeen niet even lang was als haar linkerbeen, haar bovenbeen was verkort en de heup bleek niet goed aangelegd. Op Diede haar eerste verjaardag kreeg ze haar eerste prothese en niet lang daarna deed ze haar eerste stappen. Om de heup stabieler te maken is Diede enkele malen geopereerd, maar door het grote beenlengte verschil zal ze altijd afhankelijk blijven van een prothese.

In haar zevende levensjaar, na het behalen van haar zwemdiploma’s, wilde Diede graag op tennis. Omdat ze in het dagelijkse leven niet afhankelijk is van een rolstoel is de keuze voor rolstoeltennis een grote stap. Op advies van het revalidatiecentrum nam ze toch deze stap.

In 2015 besloot Diede fulltime te gaan voor rolstoeltennis. Haar leven staat vanaf dat moment volledig in het teken van de sport. Haar eerste doel als professioneel tennisspeler was het behalen van de Paralympische Spelen 2016 in Rio, waarna al snel haar eerste Grand Slam titel volgde en zij in 2018 bovenaan de wereldranglijst kwam te staan. Op de Paralympische Spelen in Tokio (2020) behaalde Diede prachtig goud in het enkelspel.

In 2021 heeft Diede geschiedenis geschreven in New York. Diede wint een Golden Grand Slam door de beste te zijn op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, de Paralympische Spelen en nu dus ook de US Open.

Kom in actie! Sporten is voor iedereen.