Weinig zicht maar zoveel ambitie

 

Tristan Bangma ontdekte op tienjarige leeftijd dat hij slechtziend was, en na onderzoeken werd opticusatrofie bij hem vastgesteld. Met slechts 25% gezichtsvermogen, stapte hij over van korfbal naar tandemwielrennen. Na enkele jaren samen met zijn vader toertochten te hebben gereden, werd hij in oktober 2012 ontdekt tijdens de Paralympische Talentdag van NOC*NSF. Hierna schreef hij zich in bij wielervereniging Drachten en werd opgenomen in de nationale selectie van het aangepast wielrennen.

In 2013 behaalde hij zijn eerste grote succes als hij samen met piloot Patrick Bos Nederlands kampioen werd op het onderdeel sprint. Na een succesvol seizoen in 2013/2014 besloot hij zich volledig te richten op de baan, waar hij zich samen met piloot en Olympiër Teun Mulder specialiseerde op het onderdeel 1 kilometer tijdrit. Het duo won twee nationale titels, met hun hoogtepunt tijdens de wereldkampioenschappen in Apeldoorn in 2015 waar zij zilver behaalden op de 1 kilometer tijdrit en brons op het onderdeel sprint. In 2016 wonnen zij goud op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Na de Spelen heeft Teun Mulder zijn topsportcarrière beëindigd.

Gelukkig vond Tristan snel een nieuwe piloot in Patrick Bos. Tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo (2022) wonnen zij goud op de 4 kilometer achtervolging.

In september 2022 reden de twee samen het WK in Parijs. Helaas kwamen zij vlak voor de finish ten val.

Maak sport eerlijk