De koning van de Spelen

 

Jetze Plat is geboren in 1991 en is opgegroeid in Vrouwenakker. Vanaf zijn geboorte was het al duidelijk dat er iets niet in orde was met zijn benen. Links heeft Jetze een verkort bovenbeen en een knie zonder kniebanden. Rechts heeft Jetze alleen een onderbeen, welke aan zijn romp vast zit. Eerst kon Jetze nog lopen met een orthopedische schoen. Later is deze schoen vervangen door een prothese.

Omdat Jetze niet op een normale fiets naar school toe kon, besloten de ouders van Jetze een handbike voor hem aan te schaffen. De start van een sportieve carrière werd gesmeden. In 2010 behaalde Jetze een podiumplek op een World Cup wedstrijd, tevens een nominatie voor de Paralympische Spelen in Londen. Hij kreeg een A-status, waarmee zijn topsportcarrière kon beginnen. Drie jaar later werd Jetze ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport.

De kracht van samenwerking

In 2013 kwam Jetze eigenlijk per toeval in aanraking met triathlon. Na de Paralympische Spelen in London werd bekend gemaakt dat tijdens de volgende Spelen in Rio de Janeiro (2016) triathlon op het Paralympische programma zou komen. Jetze kwalificeerde zich voor beide sporten en won een gouden medaille op de triatlon en een bronzen medaille op het handbiken. Jetze was de enige mannelijke atleet die twee medailles won in twee verschillende sporten.

In de jaren 2020 en 2021 is Jetzes erelijst gigantisch gegroeid. Tijdens de Paralympische Spelen in Tokio (2020) ging hij voor een unieke zegetocht in het handbiken en de triatlon en dat leverde hem volgens plan drie keer goud op. Dat Jetze in het handbiken de sterkste man is op zowel de wegwedstrijd als de tijdrit, liet hij ook op het Wereldkampioenschap zien. Hier greep hij voor de vierde keer dubbel goud. Bij het Wereldkampioenschap triatlon greep Jetze voor de zesde keer op rij de wereldtitel.

Zijn prestaties werden beloond. Jetze mocht zich Paralympische sporter van het jaar 2020/2021 noemen. Na de Paralympische Spelen gaf Jetze aan een “nieuwe prikkel” nodig te hebben. Deze prikken vond hij in atletiek. Begin 2023 heeft Jetze tijdens de marathon van Dubai het Nederlands record met bijna vier minuten verbeterd.

Maak sport eerlijk