Diede schrijft geschiedenis

 

Diede de Groot is geboren in 1996 in Woerden. Al snel bleek dat haar rechterbeen niet even lang was als haar linkerbeen, haar bovenbeen was verkort en de heup bleek niet goed aangelegd. Op Diede haar eerste verjaardag kreeg ze haar eerste prothese en niet lang daarna deed ze haar eerste stappen. Om de heup stabieler te maken is Diede enkele malen geopereerd, maar door het grote beenlengte verschil zal ze altijd afhankelijk blijven van een prothese.

In haar zevende levensjaar, na het behalen van haar zwemdiploma’s, wilde Diede graag op tennis. Omdat ze in het dagelijkse leven niet afhankelijk is van een rolstoel is de keuze voor rolstoeltennis een grote stap. Op advies van het revalidatiecentrum nam ze toch deze stap.

In 2015 besloot Diede fulltime te gaan voor rolstoeltennis. Haar leven staat vanaf dat moment volledig in het teken van de sport. Haar eerste doel als professioneel tennisspeler was het behalen van de Paralympische Spelen 2016 in Rio, waarna al snel haar eerste Grand Slam titel volgde en zij in 2018 bovenaan de wereldranglijst kwam te staan. Op de Paralympische Spelen in Tokio (2020) behaalde Diede prachtig goud in het enkelspel.

Tickle yourself a little bit and have a bit of joy every day

In 2021 schreef Diede geschiedenis in New York. Ze won een Golden Grand Slam door de beste te zijn op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, de Paralympische Spelen en nu dus ook de US Open!

En daar stopt het niet… In september 2022 won Diede voor de vijfde keer de US open en in november werd zij voor de vijfde keer tot wereldkampioen bekroond.

Ook in 2023 kende Diede een vliegende start. Ze wint voor de vijfde keer op rij de Austalian Open en op ABN AMRO Open in februari won zij de eerste editie van het vrouwentoernooi.

Maak sport eerlijk