Van nooit meer kunnen lopen naar professioneel snowboarder

 

Chris Vos is geboren in 1998 in Haarlem en woont momenteel samen met zijn vriendin Lisa Bunschoten in de Beemster.

Toen Chris vijf jaar was kwam hij in de tuin onder een kraan terecht. In het ziekenhuis moet Chris samen met het traumateam om hem heen dagenlang vechten voor zijn leven. Zijn bovenbeen raakte verlamd en moest daarom inclusief zijn bil worden geamputeerd. Aan zijn ouders werd verteld dat Chris nooit meer zou kunnen lopen. Toch werd er vanaf het begin van het herstel door Chris zijn ouders gefocust op wat er wél allemaal nog mogelijk was. Zo geschiedde de start van een nieuw leven, met nieuwe doelen, kansen en overwinningen.

Kijk naar wat je wél kan. Niet wat niet meer mogelijk is.

In 2011 werd Chris ontdekt als een wonder in het snowboarden. Drie jaar later stond hij aan de start van de Paralympische Spelen in Sotsji (2014). Daarna ging het snel. Chris werd uitgenodigd om op de X Games in de VS te racen en wint begin 2015 in Spanje zijn eerste wereldtitel, waar Johan Cruijff hem heeft gehuldigd. Begin 2017 pakt Chris weer de wereldtitel en plaats zich voor de Paralympische Winterspelen in Beijing (2020).

Tijdens de opening van de Paralympische Winterspelen in 2022 droeg Chris samen met zijn vriendin Lisa de Nederlandse vlag. Chris nam een prachtige zilveren medaille mee naar huis op het onderdeel banked slalom.

Na de Paralympische Winterspelen genoten Chris en Lisa van een heerlijke lange vakantie. Het opladen heeft zijn vruchten afgeworpen, want Chris won tijdens zijn tweede wereldbekerwedstrijd in Phyä zilver op het onderdeel Cross. Vlak daarna won Chris – wederom op het onderdeel Cross – goud én zilver tijdens de FIS World Cup in Italië. Chris wint het algemeen klassement van de FIS World Cup. In Italië pakt Chris brons op het onderdeel snowboardcross. Dit was genoeg om het eindklassement over het seizoen 2022-2023 te winnen.

Én Chris schrijft geschiedenis. Samen met Dean van Rooij zijn zij de eerste Nederlandse mannen die een medaille veroveren tijdens de  wereldkampioenschappen in de teamwedstrijd van snowboardcross.

Maak sport eerlijk