Ervaring van dichtbij

 

Bas werd in 1995 geboren in Zwolle. Hij begon zijn sportcarrière met voetballen en speelde enkele jaren in de jeugdopleiding van PEC Zwolle, totdat hij genoodzaakt was zijn voetbalcarrière te beëindigen door een zware knieblessure. Op zijn vijftiende begon hij te zoeken naar een andere sport en al snel ontdekte hij de wielersport. Van zijn eigen gespaarde geld kocht Bas een fiets en begon hij te fietsen in en rondom Zwolle. In de jaren daarna maakte hij zo veel progressie, dat het BMC Development Team – destijds de beste opleidingsploeg ter wereld – hem contracteerde. Bij BMC behoorde Bas tot de beste wielrenners van zijn leeftijdsgroep, hij wist zelfs derde te worden in de belofte versie van de prestigieuze wedstrijd Parijs-Roubaix.

Door het opgroeien met mijn zusje Iris, die geboren is met het Syndroom van Down, weet ik uit eigen ervaring hoeveel plezier sport deze mensen geeft

Na een paar moeilijke jaren met betrekking tot zijn gezondheid, besloot Bas Tietema in 2019 een stap terug te doen. Daarmee kon Bas zich naast het wielrennen ook op maatschappelijk vlak te ontwikkelen. Door zijn topsportervaring in combinatie met het leven met een zusje met het Syndroom van Down, werd Bas geïnspireerd om iets te kunnen betekenen voor de gehandicaptensport. Bas is van mening dat iedereen, jong of oud, met of zonder handicap, het recht moet hebben om te kunnen sporten.

Bas is ieder jaar zeer betrokken bij de landelijke collecteweek van Fonds Gehandicaptensport en daarnaast probeert hij vaak aanwezig te zijn bij onze wielerevenementen. Via zijn social media kanalen en video’s brengt hij Fonds Gehandicaptensport onder de aandacht bij zijn volgers.

Van 31 maart t/m 6 april 2021 deed Bas Tietema mee met de Als1Team Challenge. In 7 dagen fietste Bas langs 18 eredivisiestadions, een tocht van 1.500 kilometer. Met zijn actie heeft Bas een mooi bedrag voor Fonds Gehandicaptensport opgehaald!

Maak sport eerlijk