Nu doneren

hoofdfoto

Sporttalent van het Jaar - terugblik 2015

In de afgelopen 4 maanden hebben maar liefst 34 sporters met een handicap deelgenomen aan deze verkiezing. Aanmelden ging via de speciale stemsite www.sporttalentvanhetjaar.nl. Er waren in totaal 4 voorronden waarbij per ronde de 2 sporters met het meest aantal stemmen doorgingen naar de halve finale. Elke ronde ging het aantal stemmen weer op 0. Hierdoor maakte iedereen weer evenveel kans op het behalen van de halve finale. Daarnaast zijn er door de jury (onder leiding van Paralympisch Goud winnaar Bibian Mentel en Guus Hiddink) onder alle inzendingen nog 2 'wildcards' uitgedeeld. Deze zijn weggegeven aan de 2 sporters die op basis van hun motivatie, het verhaal achter de inzending een plaats in de halve verdienden.

Vanuit de voorronden zijn er 10 deelnemers in de halve finale terechtgekomen. Zij zijn vervolgens weer de sportieve strijd aangegaan in de halve finale. Het was spannend, maar uiteindelijk mochten zwemmers Esmee Anne de Meulmeester, Yanu van Leeuwen en Para-dressuuramazone Lotte Krijsen zichzelf op het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport in de AmsterdamArena aan een deskundige jury en de op dit gala aanwezige 500 gasten presenteren. Filmpje: klik Hier.

Uiteindelijk heeft de jury en de zaal, als 6e jurylid, gekozen en is Yanu van Leeuwen als winnaar uit de bus gekomen. Hij gaat er met de titel en de daarbij behorende prijzen vandoor.  Afgelopen jaar heeft Yanu voor het eerst deelgenomen aan een aparte competitie voor gehandicapten. En hoewel hij feitelijk nog te jong was voor het deelnemersveld (12-18 jaar), veroverde hij al wel een plek in de finale in Amsterdam begin dit jaar. Hij hoopt dat meer jonge kinderen de weg naar het wedstrijdzwemmen weten te vinden. En zelf? Zelf hoopt hij ooit op de Paralympische Spelen te schitteren.

Prijzen
Ook dit jaar zijn er, naast de prestigieuze titel Sporttalent van het Jaar 2015, nog meer mooie prijzen te winnen. Zoals de uitnodiging om bij verschillende sportevenementen aanwezig te zijn, een geldbedrag van € 1.000 én een coaching naar keuze. 1% FairSharepartner® ABN AMRO ondersteunt deze verkiezing en stelt onder meer de prijs van een persoonlijke coaching beschikbaar. Ook de vereniging waar de Yanu actief is wint. Deze krijgt nl. een geldbedrag om de gehandicaptensport binnen de vereniging verder te ontwikkelen.

Met de verkiezing Sporttalent van het Jaar wil Fonds Gehandicaptensport een podium bieden aan de sporters en zo de gehandicaptensport onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek. Iedere breedtesporter jong/oud(er), lichamelijk, verstandelijk en/of zintuiglijk gehandicapt, beginner of ervaren sporter kan aan deze verkiezing meedoenVorig jaar is deze verkiezing voor de eerste keer georganiseerd. En met succes. Daarom heeft het Fonds besloten om deze verkiezing jaarlijks te houden. De editie 2016 is inmiddels van start gegaan.