Nu doneren

hoofdfoto

(S)Cool on Wheels

Wat is (S)Cool on Wheels?
(S)Cool on Wheels is een voorlichtingsproject over het thema ‘leven en sporten met een handicap’. De clinic bestaat uit een theoriegedeelte in de klas (één tot anderhalf uur) en een praktijkgedeelte in de gymzaal (maximaal anderhalf uur). In totaal duurt het project één dagdeel. (S)Cool on Wheels past goed binnen onderwijsthema’s als ‘goed burgerschap’, ‘respectvol omgaan met elkaar’ en ‘bewegen en gezondheid’.

Wat biedt de clinic (S)Cool on Wheels?
Na deelname aan een clinic, is iedereen een mooie levensles rijker; zowel de leerkracht als de leerlingen. Van een ervaringsdeskundige, een sporter met een lichamelijke handicap, leren zij dat mensen met een handicap niet ‘zielig’ zijn. Door te kijken naar mogelijkheden kan iedereen met een flinke dosis doorzettingsvermogen gestelde doelen bereiken. Ik begrijp nu veel beter hoe het is om een handicap te hebben” en “De gaafste gymles ooit!” zijn veel gehoorde reacties na afloop van een clinic. De combinatie van theorie en praktijk zorgt ervoor dat de impact van de clinic heel groot is en dat een kind deze ervaring niet snel vergeet.

Theorie
De clinic start met een ‘theoriegedeelte’ in de klas. Een docent (S)Cool on Wheels, een (Paralympische) sporter met een lichamelijke handicap, gaat met de kinderen in gesprek en stelt open vragen. Bijvoorbeeld: “Welke soorten handicaps ken je?”, ”Hoe belangrijk is sporten?”, “Kun je sporten met een handicap? en zo ja, welke sporten kun je zoal doen?”. Dit theoriegedeelte wordt ondersteund met filmpjes over het dagelijks leven van iemand met een handicap. Ook kunnen de kinderen hierover vragen stellen aan de docent (S)Cool on Wheels.

Praktijk
“Hoe rijd je in een rolstoel”, “Is het moeilijk of zwaar?” Kinderen ervaren het zelf tijdens het praktijkgedeelte in de gymzaal. De kinderen leren rijden in een rolstoel. Daarna wordt een partijtje rolstoelbasketbal gespeeld, waardoor zij zelf ervaren hoe ‘cool’ sporten met een handicap kan zijn.

Klik hier voor een impressie!

Voor wie?
(S)Cool on Wheels is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs.

Kosten
Voor het basisonderwijs is deelname aan (S)Cool on Wheels gratis, maar wij zijn wel afhankelijk van sponsoring. Een clinic (S)Cool on Wheels wordt financieel mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Aon en andere, veelal lokale, sponsoren, maar we kunnen geen garantie geven dat een aanvraag wordt toegekend.Als een school of groep een sponsoractie voor Fonds Gehandicaptensport wil gaan organiseren, dan geven wij deze garantie wel.


Lees hier meer over het organiseren van een sponsoractie.

Voor het voortgezet onderwijs is deelname aan (S)Cool on Wheels alleen gratis als een sponsoractie voor Fonds Gehandicaptensport wordt georganiseerd.

Meer informatie of aanmelden?
Voor meer informatie en het aanmelden van een school kun je contact opnemen met:
Céline van Oosterhout, projectcoördinator (S)Cool on Wheels,
E: celine@fondsgehandicaptensport of M: 06-30367819.

Quotes kinderen:

‘Eigenlijk ben je helemaal niet zo zielig als je een beperking hebt, want je kunt heel erg veel'

‘Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was met een handicap’

’Nu ga ik nooit meer zeggen: ik kan dit niet!’ 

‘Het was onwijs leuk’

‘Kunnen wij ook op rolstoelbasketbal?’

‘Ik vond het heel erg leuk, omdat mensen in een rolstoel ook goed kunnen sporten net als andere mensen.'

Quotes leerkrachten:

'De clinic was in één woord GEWELDIG! Een hele indrukwekkende ochtend.’

‘Ik vond het een inspirerende les voor de kinderen maar ook voor mezelf.’

‘Geweldige clinic met eigen verhalen over leven met een handicap, ruimte voor allerlei vragen, korte filmpjes, het vasthouden/bekijken van de beenprotheses, het bekijken van de medailles, en natuurlijk het rijden in de rolstoel.’