Nu doneren

hoofdfoto

Para-cycling - Wat is Para-cycling?

Para-cycling is een andere benaming voor aangepast wielrennen. Er zijn verschillende soorten disciplines binnen het aangepast wielrennen. In welke discipline men rijdt, is afhankelijk van de handicap. Hieronder vind je de verschillende disciplines.

Handbiken – Handbiken doe je op een ‘lage’ fiets, die het best te vergelijken is met een ligfiets. Je drijft je fiets aan door middel van je armen; je benen doen niets. Binnen het handbiken zijn er weer verschillende categorieën waaraan je kunt deelnemen, afhankelijk van de zwaarte van je beperking.

Tandem – In deze discipline rijden een visueel beperkte sporter (de ‘stoker’, deze neemt plaats achter op de tandem) en een valide wielrenner samen weg- of baanwedstrijden.

Tricycling – In het Tricycling wordt er op een driewieler gereden. Deze discipline is geschikt voor mensen met een CP-aandoening, waardoor het evenwicht bewaren bemoeilijkt wordt.

Cycling – Bij Cycling wordt er op een gewone wielrenfiets gereden, hoewel deze ook aangepast kan worden. Deze discipline wordt beoefend door mensen met een amputatie of vergroeiing. Omdat deze tak van sport erg breed is, is deze tak onderverdeeld in zes verschillende categorieën.

ID Cycling – In deze categorie rijden renners met een verstandelijke beperking. Deze categorie is geen officieel onderdeel van de Paralympische Spelen en internationale UCI-wedstrijden. Daardoor maakt het ID-cycling geen officieel onderdeel uit van KNWU-beleid, maar wordt de ontwikkeling van de sport wel gesteund.

Wil je meer lezen over een van deze onderdelen? Neem dan ook eens een kijkje op de website van de KNWU

 

Jetze Plat Paralympisch handbiker en ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. 
Fotografie: Mathilde Dusol