Nu doneren

hoofdfoto

Para-cycling - Het verhaal van

Geboren met een visuele handicap

Tristan wordt geboren in Donkerbroek (Friesland). Hij wordt geboren met opticus atrofie wat wil zeggen dat zijn oogzenuwen zijn aangetast. Hierdoor worden de beelden die hij waarneemt door het oog niet snel en goed genoeg doorgegeven naar de hersenen. Omdat de aantasting steeds verder gaat, loopt zijn gezichtsvermogen steeds verder achteruit. Momenteel heeft hij nog een restvisus van 1 %.

Besmet met het wielervirus

In het dagelijks leven is de ziekte best lastig voor Tristan, maar hij put veel energie uit het tandemwielrennen. Sport is altijd al zijn grootste hobby geweest en zo heeft hij nog tot zijn 15e korfbal gespeeld tot dat het niet meer ging met zijn zicht.

Van zijn vader heeft hij het wielrennen met de paplepel in gegoten gekregen. Vanaf zijn 8e ging hij al tochten met hem fietsen en zo raakte hij ook besmet met het wielervirus. Op een gegeven moment was solofietsen ook niet meer mogelijk. Via oud paralympisch kampioen op de tandem Jan Mulder, belande Tristan op de racetandem. Zo kon hij zich weer volledig met het wielrennen bezighouden.

In aanraking met topsport

Na drie jaar kreeg Tristan steeds meer het idee om te gaan wedstrijdfietsen op de tandem. Zo had hij zich in oktober 2012 aangemeld voor de talentendagen van NOC*NSF. Daar heeft hij aan diverse sporten meegedaan en bij 4 sporten wilden ze hem graag terugzien. Maar door het wielervirus heeft hij gekozen voor het baanwielrennen en zo mocht hij van de bondscoach deelnemen aan enkele baantrainingen. Dit ging zo goed dat hij eind december 2012 al deelnam aan het NK baan.

Focus op topsport

Op dit moment zit Tristan bij de nationale baanselectie en traint hij 5 dagen in de week op de wielerbaan in Apeldoorn. Tijdens het wegseizoen traint hij bij zijn wielervereniging “Woonexpo Kapenga” te Drachten. Wekelijks wordt hij door leeftijdsgenoten van de wielervereniging thuis opgehaald om samen op de tandem naar de training te gaan, daar de training te volgen en vervolgens weer thuis gebracht. Daarnaast traint hij ook nog steeds met zijn vader.

OS Goud in Rio

In 2014 en 2015 heeft Tristan internationaal veel wedstrijdervaring op kunnen doen met een mooie etappezege in de ronde van België en een zilveren en bronzen plak op het WK baan als voorlopige hoogtepunten. In 2016 wist hij samen met Teun Mulder op het WK baan 2 maal zilver te pakken en met Cor van Leeuwen werd hij Nederlands kampioen op weg. Zijn grote doel was om deel te kunnen nemen aan de Paralympische spelen 2016 in Rio de Janeiro  en daar voor medaillewinst te gaan. Die droom is helemaal uitgekomen. Samen met Teun Mulder is Tristan Paralympisch kampioen geworden op de 1 km tijdrit op de baan. Teun is nu gestopt, en zijn grote doel is nu met een nieuwe piloot voor medaillewinst te gaan op de Paralympische spelen in Tokyo 2020.

 

Fotografie: Mathilde Dusol