“De kinderen stonden te juichen voor het hek van de manege”

dinsdag 9 juni 2020

Stichting Paardrijden Gehandicapten (SPG) organiseert op Manege Moedig Voorwaarts in Leiden activiteiten voor ruiters met en zonder beperking. Door de coronamaatregelen kon SPG de lessen niet door laten gaan. De paarden bleven ondertussen natuurlijk gewoon door eten. Daarom was Piet van Dam blij dat zijn stichting ondersteuning vanuit het ParaPaard Noodfonds kreeg.

Normaal gesproken is het elke dag druk bij Manege Moedig Voorwaarts, vertelt Van Dam. “We zijn zeven dagen in de week open en hebben zo’n 220 ruiters, waarvan ongeveer 170 mensen met een beperking.” Toen drie weken geleden duidelijk werd dat kinderen onder de 12 weer mochten paardrijden, begonnen ze gelijk met het weer opstarten van de lessen. “Die kinderen stonden te juichen voor het hek toen ze weer bij ons mochten paardrijden. We zijn gelijk met twee instructrices begonnen in twee bakken om de lessen weer in te halen die ze niet gehad hebben.”

SPG heeft ook veertig ruiters die in een instelling zitten. “Die kunnen nu helaas niet bij ons terecht. Bij sommige van die ruiters hebben we normaal ook drie begeleiders lopen. Dat is op anderhalve meter toch lastiger te organiseren.”

Het heropenen van de manege voor de kinderen met een beperking was niet mogelijk zonder de steun van het ParaPaard Noodfonds, want alle kosten van de paarden liepen gewoon door. “Het is altijd al alle eindjes bij elkaar knopen om rond te komen voor een stichting als die van ons. Ik steek er zelf ook veel geld en energie in. Dat doe ik omdat ik er plezier in heb en ik een paardengek ben. We zijn hiermee ontzettend geholpen omdat we weer voer en stro voor de paarden hebben kunnen kopen. En dat is letterlijk van levensbelang.”

Het jaarlijkse paardenkamp van SPG was eerst nog twijfelachtig, maar afgelopen week kon Van Dam de deelnemers per mail laten weten dat door kan gaan. “We nemen dan altijd de eigen paarden mee. In de eerste week gaan dan de ruiters tot 14 jaar mee en in de tweede week normaal gesproken de ruiters met zwaardere beperkingen. Voor die groep hebben we dan meer begeleiding, maar dat gaat dit jaar helaas niet. Voor die tweede week kunnen we nu andere ruitertjes van ons vragen om mee te gaan.”

Van Dam is ontzettend dankbaar voor de steun van het ParaPaard Noodfonds. “We zijn op dit moment met iedere gift en ondersteuning heel erg blij.”

Kom in actie! Sporten is voor iedereen.