Nu doneren
<- terug naar overzicht

Leerlingen Pascal College maken Sportkennismakingsdagen Speciaal Onderwijs Zaanstreek mede mogelijk

Op dinsdag 3 en woensdag 4 oktober liepen zeven tweede klassen van het Pascal College in Zaandam een sponsorloop voor Fonds Gehandicaptensport. Met de opbrengst worden twee sportkennismakingsdagen voor de leerlingen van zes speciaal onderwijsscholen in Zaanstad mogelijk gemaakt. Als dank voor hun inzet voor kinderen met een handicap kregen de leerlingen op de dag van hun sponsorloop een clinic (S)Cool on Wheels. 

Sponsorloop voor Sportkennismakingsdagen Speciaal Onderwijs Zaanstreek

Omdat iedereen moet kunnen sporten en niemand buitenspel mag staan, liepen de tweedeklassers van het Pascal College dit jaar op 3 en 4 oktober een sponsorloop voor Fonds Gehandicaptensport. De leerlingen hebben met elkaar een geweldige opbrengst van €3.114,05 gerealiseerd.

Met de opbrengst worden in mei of juni 2018 twee Sportkennismakingsdagen Speciaal Onderwijs Zaanstreek mede mogelijk gemaakt. Tijdens deze dagen gaan de leerlingen van zes speciaal onderwijsscholen (Dynamica XL met vier locaties, de Tijstroom en Kentalis) kennismaken met verschillende aangepaste sporten, waaronder atletiek, gymnastiek, tennis, voetbal, hockey, judo en dansen. Deze sportkennismakingsdagen worden georganiseerd door Platform Aangepast Sporten (bestaande uit 14 sportverenigingen) in samenwerking met Sportservice Zaanstreek-Waterland. Na de sportkennismakingsdagen kunnen de leerlingen van de speciaal onderwijsscholen een aantal proeflessen volgen bij de verschillende sportaanbieders.

(S)Cool on Wheels

(S)Cool on Wheels is een voorlichtingsproject van Fonds Gehandicaptensport met als thema ‘leven en sporten met een handicap’. De tweedeklassers kregen van Paul Toes of John van der Meer (docenten (S)Cool on Wheels) te horen over de oorzaak van hun eigen handicap en hoe zij hiermee omgaan. Daarna gingen de leerlingen aan de slag en ervaarden zij zelf hoe het is om te sporten met een handicap. Zij leerden eerst in een rolstoel te rijden en gingen vervolgens rolstoelbasketballen. ‘De leerlingen vonden de clinics erg leuk en leerzaam. Ze waren onder de indruk van de verhalen van de docenten en oprecht geïnteresseerd. Hierdoor hebben zij nu meer begrip voor mensen met een handicap’, aldus Danny Wals, docent lichamelijke opvoeding.

Aandeel in elkaar

Het project (S)Cool on Wheels is ontwikkeld met een financiële bijdrage van de Rabobank Foundation, die ook deze clinics sponsorde. De Rabobank doet dit omdat zij nauw bij de gehandicaptensport is betrokken en vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opkomt voor kwetsbare groepen in de samenleving.