Nu doneren
<- terug naar overzicht

Amsterdam Quad Rugby Tournament 2015

Verslag van de vereniging:
Harde klappen van metaal, geschreeuw, gejuich en gefluit. Tijdens het weekend van 13 en 14 juni barstte de Sporthallen Zuid uit zijn voegen van deze geluiden. Zestien teams uit tien landen streden dat weekend in twee divisies om de winst van het Amsterdam Quad Rugby Tournament 2015. Het is de zesde keer dat dit toernooi, dat zich één van de grootste open Wheelchair rugby toernooien van de wereld mag noemen, plaatsvindt.  De eerste editie vond in 2004 plaats. Door de jaren heen heeft het AQRT zich steeds meer internationaal gebied weten te profileren; zo deden dit  jaar ook de nationale teams van Brazilië en Rusland mee. 

Voor ons begon het AQRT2015 al een week eerder: op 8 juni landde het 23-koppige Braziliaanse team op Schiphol. De Brazilianen zijn in volle voorbereidingen op de IWRF 2015 Americas Championships in Toronto en de Paralympische Spelen van 2016 waar zij in Rio de Janeiro als gastheren optreden. Op zaterdagochtend 9:00 ging op 4 verschillende velden het startsignaal af voor de eerste wedstrijden van het toernooi. De Flemish Lions (het Belgische nationale team), Brazilië, German Tribe en The Tigers International Squad mochten als eersten een ‘win’ achter hun naam zetten. Gedurende deze dag werden in totaal 24 wedstrijden gespeeld. Hoogtepunten waren hierbij de Alpha League wedstrijden Flemish Lions – Brazilië (56 – 47), Germany – Danish Dynamite (46 – 47), Germany – Stade Toulousain (51 – 47) en Stade Toulousain – Danish Dynamite (44 - 48). In de Beta League ontpopte The Tigers International Squad zich als favoriet door alle groepswedstrijden te domineren: 63 – 36 tegen Amsterdam Terminators, 66 – 27 tegen Rolling Rhinos & Bayreuth en 58 – 33 tegen German Tribe.

Op zondag vonden de cross-overs en de plaatsingswedstrijden plaats.  De Terminators hadden een taaie pot tegen The Bulls en German Tribe versloeg het Rotterdamse Crashing Dream Team in de halve finale. Beiden wedstrijden eindigden in 47 – 44.  Crashing Dream Team hadden daarna nog een taaie pot tegen de Zwitserse Fighting Snakes, dat met 3 van de beste low-pointers van Europa nog goed meekwam. De Rotterdammers trokken echter met 40 – 36 aan het langste eind en pakte de derde plek. De strijd om de vijfde plek werd ege Nederlandse aangelegenheid tussen de Quad Fighters en de Amsterdam Terminators. 

De podiumwedstrijden van de Alpha League waren één en al vuurwerk. Germany nam het op tegen Brazilië in de wedstrijd om de derde plaats.  De Brazilianen maakten een vlammende start met veel snel rijdwerk waar de wat meer passing-georiënteerde Duitsers moeite hadden om bij te benen. Harde hits, lang passwerk en kruisende rijlijnen waren het thema van deze wedstrijd. De geroutineerde Duitsers hielden na het eerste kwart hun hoofd koel en kregen in de loop van de wedstrijd meer grip op het ‘jonge honden’-spel van Brazilië. Met een paar typisch sterke key-verdedigingen wisten zij cruciale turnovers te creëren die ze uiteindelijk in een winst van 49 – 44 wisten om te zetten. Een domper voor de Brazilianen, want als 19e van de wereldranglijst zou het een mooie prestatie zijn geweest als ze de nr. 11 van de wereld een dreun konden verkopen. De wedstrijd liet echter zien dat Brazilië op de goede weg is om in 2016 een proper gastland te zijn. In de finale kwamen de Flemish Lions tegen de Danish Dynamite uit, twee teams die voor aanvang van het toernooi al als favoriet getipt werden. Het publiek werd getrakteerd op een finale om van te smullen: vanaf de tip-off ging het punt voor punt met snel, hard en tactisch rugby. 

Het was de eerste wedstrijd van deze editie dat de verlenging inging. De finale kon voor het publiek al niet meer stuk. Nadat Flemish Lions de tip-off wonnen leken zij de controle te hebben over de wedstrijd. De sluwheid zat echter ook in het Deense team; een geniale steal van Jon Johanneson zorgde ervoor dat de Denen de wedstrijd in een tweede verlenging wisten te loodsen.  
Hoewel ons resultaat niet helemaal is geworden wat wij hadden gehoopt ben ik als team captain trots om te zien hoe de nieuwe spelers zich in het toernooi staande hebben gehouden. Hiermee kwam een einde aan alweer een geslaagd toernooi. Moe maar voldaan kijken wij terug op een jaar lang voorbereiden, organiseren, bellen, mailen, trainen en stressen. Ook dit jaar hebben wij genoeg geleerd wat ons zal helpen om in de toekomst dit toernooi nóg strakker en beter neer te kunnen zetten, zodat ook internationaal gezien de wereld niet om Amsterdam als wheelchair rugby stad heen kan.

Dan rest mij niets anders dan een speciaal dankwoord aan iedereen die dit toernooi mogelijk heeft gemaakt: alle sponsoren waaronder Fonds Gehandicaptensport, partners en vrijwilligers. 

Reda Haouam. teamcaptain Amsterdam Terminators