Nu doneren
<- terug naar overzicht

Eerste CP-Voetbalveld ter wereld

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 11 oktober 2013 het allereerste officiële CP-voetbalveld ter wereld geopend. Het complex ligt op het terrein van Pluryn locatie Werkenrode in Groesbeek. Het nieuwe veld betekent een enorme impuls voor het CP-voetbal in Nederland en doet onder andere dienst als trainingsaccommodatie voor het Talentteam, de voetbalopleiding voor jonge voetballers van dertien tot achttien jaar met Cerebrale Parese (CP).

Het CP-Talentteam is een initiatief van de KNVB, Pluryn en Werkenrode School en wordt gesteund door NOC*NSF. Het team vormt de kweekvijver voor het Nederlands team voor voetballers met CP. Dit ‘grote Oranje’ heeft een droom: presteren op de Paralympische Spelen van Brazilië (2016). Vorig jaar werd het Nederlands CP-team vijfde op de Paralympische Spelen in Londen.

Het CP-Talentteam is opgericht in 2011. De behoefte aan een voetbalschool voor voetballers met een motorische beperking was destijds groot. De CP-voetbaltalenten maakten onvoldoende trainingsuren, omdat de meeste spelers in lagere elftallen uitkomen. De talenten trainen nu viermaal per week onder begeleiding van gekwalificeerde KNVB-trainers.

Naast voetbal speelt de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de spelers een belangrijke rol. Iedereen krijgt een individuele begeleider. De spelers kunnen onderwijs volgen bij Werkenrode School of bij het reguliere voortgezet onderwijs. Verder kunnen de talenten onder professionele begeleiding wonen bij Pluryn.

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op een kleiner voetbalveld (75m x 55m).  Fonds Gehandicaptensport is maatschappelijk partner van NOC*NSF en ondersteunt daarmee onder meer het CP-Voetbal.