Nu doneren
<- terug naar overzicht

Deaflympics

De eerste Deaflympics - toen nog Stille Spelen genoemd - werden georganiseerd in 1924 in Parijs. De eerste onderlinge, Olympische krachtmeting voor dove sporters. Om mee te mogen doen aan de Deaflympics moeten de sporters aan bepaalde kwalificatievoorwaarden voldoen. Ze moeten natuurlijk bepaalde sportprestaties neerzetten en voorafgaand aan de Deaflympics laten zien dat ze deze limiet kunnen vasthouden of zelfs verscherpen. Daarnaast moeten ze een gehoorverlies van minstens 55dB per toongemiddelde aan het beste oor hebben. De sporters moeten bij hun aanmelding een audiogram inleveren als bewijs dat ze doof genoeg zijn en tijdens de Spelen worden ze, naast de standaard dopingcontrole, ook nog eens gecontroleerd op hun doofheid. Hoewel de Deaflympics in 2001 wel officieel erkend zijn door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), blijft de erkenning van NOC*NSF tot dusver uit.

De uitzending van dove sporters naar de Deaflympics is een van de onderdelen van het topsportprogramma van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond, waarbij Fonds Gehandicaptensport hen ondersteunt.

In de zomer van 2013 vonden de 22e Deaflympics plaats in Sofia, Bulgarije. Dove atleten van over de hele wereld streden van 26 juli t/m 4 augustus tegen elkaar om de felbegeerde medailles binnen de dovensport te behalen. De Nederlandse selectie bestond uit 10 personen en kwam uit binnen vijf sporttakken: atletiek, bowling, judo, sportschieten en zwemmen. Met vier Olympische diploma’s en heel wat sportervaringen rijker kwam het team weer thuis.