Nu doneren
<- terug naar overzicht

Nieuwe sportrolstoelen voor Basketbalvereniging Aquila

Rolstoelbasketbal lijkt makkelijker dan dat het is

De Veendammer basketbalvereniging Aquila zit na een aantal moeilijke jaren weer in de lift. De club telde 4 jaar geleden 60 leden, nu zijn dat een kleine 140. Met dank aan het vernieuwd bestuur en een groep enthousiaste trainers. Nieuw zijn een G(ehandicapten)-team en een ploeg van rolstoelbasketballers.

"We vroegen ons af of het wel mogelijk was een rolstoelbasketbalteam op te starten. Nu hebben we 7 spelers", zegt Jeroen Hooyer, bestuurslid technische zaken. "We zijn nu recreatief bezig. Als we in competitieverband willen uitkomen, moeten we samenwerken met een vereniging uit Emmen." Rolstoelbasketballers spelen toernooidagen. "Die zijn 8 tot 10 keer per jaar. De toernooidagen worden verwerkt in een competitie."

De 14-jarigen Koen en Milan zijn zaterdagmorgen van de partij in de Wildervanckhal in Wildervank. Daar neemt Jeroen Hooyer de rolstoelbasketballers onder handen. De 2 jongens wonen in Assen. "Ik zat eerst op voetbal, maar dat kan ik nu niet meer doen. Daarom zocht ik iets wat ik wel kon. Ik wil namelijk wel in beweging blijven", vertelt Milan kort voor het begin van de training. "Ik voetbal bij Asser Boys. Milan vroeg me mee te gaan naar Wildervank. Dat leek me wel leuk", zegt Koen.

Jacob Klok woont in Wildervank. Sinds oktober is hij actief als rolstoelbasketballer. "Ik heb een kunstknie, kunstheup en ik heb pinnen in mijn botten. Vroeger zat ik op korfbal en tafeltennis." Klok lacht als hij terugdenkt aan zijn eerste trainingen. "Ik dacht dat het gemakkelijk was. Maar dat viel tegen. De bal stuiteren en de rolstoel op hetzelfde moment bewegen, viel toch tegen. In het begin ben ik wel eens achterover gevallen."

De 11-jarige Nick Alders uit Veendam is 1 jaar actief als rolstoelbasketballer. "Ik vind alles mooi. Draaien met de rolstoel en scoren. In het begin was het wel wennen hoor. Ook ik ben wel eens uit mijn rolstoel gevallen." 

Hooyer zegt dat opvallend veel jongeren zich aanmelden bij de club. In de gemeente Veendam doen basisschoolleerlingen mee aan het project 'Kies je Sport'. Kinderen kunnen 3 sporten uitzoeken waar ze een aantal trainingen volgen. "We hebben nu weer 30 tot 40 aanmeldingen. De laatste 3 jaar houden we daar jaarlijks 8 tot 10 nieuwe jeugdspelers van over. Dat is een goede score."