Nu doneren

hoofdfoto

Home

Special Olympics Nationale Spelen 2016: van 1 tot en met 3 juli 

Fonds Gehandicaptensport is maatschappelijk partner van Special Olympics Nederland.  Special Olympics Nederland ontvangt structureel een deel van de fondsenwervende opbrengsten van Fonds Gehandicaptensport. Zo maakt het Fonds het (mede) mogelijk dat Special Olympics Nederland haar activiteiten en evenementen kan organiseren.  Mede dankzij onze bijdrage zijn de Nationale Spelen mogelijk gemaakt. En daar zijn we trots op. Want deze editie wordt grootser dan ooit.

In Nijmegen, Wijchen en Groesbeek gaan van 1 t/m 3 juli maar liefst 2.400 sporters met een verstandelijke handicap de strijd aan met elkaar. De afgelopen edities zat het aantal sporters rond de 2.000, maar mede dankzij de toename van het aantal G-verenigingen in Nederland én drie nieuwe sporten is dit aantal ruim overschreden. Bocce, basketbal en golf staan nieuw op het programma, waarbij bocce een sport is die geheel nieuw is voor Nederland. Bocce lijkt op jeu de boules en bowls, maar heeft zijn eigen specifieke spelregels  en gewoontes waarbij het uiteindelijk draait om slim teamwork en goed mikken.

Spetterende openingsceremonie
Op vrijdagavond 1 juli beginnen de Nationale Spelen 2016 met een indrukwekkende openingsceremonie in het Gofferstadion in Nijmegen. Het belooft een onvergetelijke avond te worden waarbij de sporters in de spotlight zullen staan en waar niemand minder dan Frans Bauer zal optreden! Gastheer van de avond is Special Olympics Nationale Spelen 2016 ambassadeur Jochem van Gelder. Introdans verzorgt met 250 jongeren – met en zonder beperking – een spectaculaire dans waarbij er ook een speciale rol is weggelegd voor alle sporters op het veld.

Sportprogramma voor 18 sporten
Op zaterdag 2 juli zullen de wedstrijden worden gespeeld ter voorbereiding op de finales van zondag 3 juli. De sporters doen mee in: atletiek, badminton, basketbal, bocce, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, hockey, judo, korfbal, paardrijden, skeeleren, tafeltennis, tennis, voetbal, wielrennen en zwemmen. De wedstrijden beginnen op de zaterdag en zondag rond 9.00u en gaan door tot uiterlijk 17.00u.

Over de Nationale Spelen
De Nationale Spelen worden door een lokaal organisatiecomité georganiseerd onder auspiciën van stichting Special Olympics Nederland. Voor elke editie geldt een bid-procedure. Geïnteresseerde steden/organisaties kunnen bij Special Olympics Nederland deze procedure opvragen. Als een vereniging wil meedoen aan de loting voor internationale Special Olympics toernooien, dan is deelname aan Nationale Spelen een voorwaarde.

De Special Olympics Nationale Spelen worden om de 2 jaar roulerend door Nederland heen georganiseerd, voor minimaal 12 en maximaal 20 takken van sport.

Torch Run

Voorafgaand aan de Nationale Spelen 2016 wordt een Torch Run georganiseerd. Het Special Olympics Vuur is het symbool van de eeuwige strijd van de mens om met elkaar tot eenheid en verbondenheid te komen. 

Sinds 1997 verzorgt de Nederlandse Politie namens Stichting Torch Run Nederland de binnenkomst van ‘the Flame of Hope’ bij Special Olympics evenementen in Nederland. Het binnenbrengen en dragen van het vuur is wereldwijd alleen voorbehouden aan politiemensen. Traditioneel lopen politiemensen naar de stad van de openingsceremonie, met onderweg een bezoek aan één of meer dagvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke handicap. Tijdens de openingsceremonie brengen zij de vlam binnen. Toegejuicht door de vele sporters wordt vervolgens het vuur aangestoken, na het uitspreken van de Special Olympics eed.

foto zwemmer Inge Hondebrink