David stegenga 2021 02 27 Fondsgehandicaptensport Dave Kengen 0032 1

Alles wat je wilt weten over de (Online) Collecteweek!

Wij snappen natuurlijk dat je nog wat vragen kunt hebben. Daarom hebben wij alle vragen met betrekking tot de collecteweek hieronder gezet. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op! 📞

Collecteren hoe werkt het?

De collecteweek van Fonds Gehandicaptensport vindt elk jaar plaats in april. Dit jaar van 4 tot en met 10 april 2021 De opbrengst is bestemd voor het uitbreiden en ondersteunen van de gehandicaptensport in Nederland. Fonds Gehandicaptensport krijgt geen overheidssteun en is dan ook volledig afhankelijk van giften uit de samenleving. Tijdens de collecteweek wordt elk jaar ongeveer € 500.000 opgehaald.

Als collectant ga je in jouw eigen woonplaats langs de deuren om te collecteren voor Fonds Gehandicaptensport. In hoeveel straten je collecteert en hoeveel tijd je hierin stopt bepaal je in overleg met de collecteorganisator uit jouw buurt. Iedereen collecteert op zijn/haar eigen manier! De sporters met een handicap zijn blij met alle steun en waarderen ieders inzet.

Collecteren zonder cashgeld

Op steeds meer plaatsen kan betaald worden door middel van het scannen van een QR-code. Elke collectant krijgt een eigen QR-code. Die staat op het legitimatiebewijs van de collectant, maar wordt ook via SMS of e-mail toegestuurd.

Een QR-code kan worden gescand met een smartphone: de camera van een iPhone, een QR-code scanner, de ‘Tikkie’ app, de iDEAL app of de bankieren app. De gever kan het bedrag naar wens aanpassen, waarna hij/zij de betaling bevestigt en de donatie aan Fonds Gehandicaptensport is gedaan.

Doneren via onze QR-code is veilig, anoniem en betrouwbaar. Na het doneren wordt de bijdrage direct naar de collecterekening van Fonds Gehandicaptensport overgeschreven.

Online collecteren voor jouw club!

Maak een digitale collectebus aan voor je vereniging of club. Met deze bus kan je direct al beginnen om in je omgeving een donatie te vragen. Gewoon, via WhatsApp! Zo speel je thuis voor jouw club!

De digitale collectebus kan het hele jaar worden gebruikt en wordt twee keer per jaar geleegd. Heeft je club faciliteiten voor gehandicaptensport? Dan krijgt de club 50% van de opbrengst retour gestort.

* * *

De meest gestelde vragen van vrijwilligers over collecteren en ook over de collecteorganisatie hebben we op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen? Wij helpen je graag verder, neem hiervoor contact op met de het Collectebureau via info@collectebureau.nl


Gaat de collecte door in coronatijd?

Ja, de collecte gaat door. Wij zorgen juist ook in deze tijd dat de mensen veilig kunnen geven. We zijn volop bezig met de voorbereidingen en houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten. Daarbij volgen we de richtlijnen van het RIVM. Belangrijk is dat al onze collectanten ook tijdens het collecteren de algemene richtlijnen en adviezen van het RIVM opvolgen.

Hoe kom ik aan mijn collectebus?

Jouw organisator zorgt dat je alle materialen die je nodig hebt tijdig ontvangt. Hij of zij neemt contact op om een afspraak te maken voor het ophalen van je collectebus, legitimatiebewijs en andere benodigdheden. Mocht je eind maart nog niets gehoord hebben van je organisator, neem dan contact op met het Collectebureau van Fonds Gehandicaptensport via info@collectebureau.nl

Kunnen mensen ook digitaal doneren

Ja, dat kan. Als mensen geen kleingeld in huis hebben kunnen ze jouw persoonlijke QR-code scannen en een bijdrage doen. De gever kan dan zelf het bedrag bepalen. Als collectant van Fonds Gehandicaptensport krijg je je eigen QR-code om mee te collecteren per SMS of e-mail toegestuurd. De QR-code staat ook op je legitimatiebewijs dat je van je organisator krijgt.

Hoe werkt doneren via een QR-code?

Voor het doneren via iDealQR gebruikt de gever zijn of haar smartphone. Hij of zij scant de QR-code met een bank-app of camera en doneert dan een bedrag naar keuze met iDeal.

Hoe kan ik collecteren als ik geen contact wil met de gever?

Daar hebben we ook iets op gevonden. Jouw organisator kan een stapel speciale kaarten voor je bestellen. Deze ‘brievenbuskaarten’ verspreid je dan in de straten waar je anders met de collectebus zou collecteren. Gewoon, in de brievenbus van alle woningen. Op de kaart staat uitgelegd dat we collecteren en dat we om een bijdrage vragen. Mensen kunnen dan een bijdrage overmaken naar het rekeningnummer van de collecte van Fonds Gehandicaptensport, of de speciale code op de kaart scannen en een donatie doen.

Ik heb mezelf aangemeld. En nu?

De collecteweek is in 2021 van 4 tot en met 10 april. Jouw organisator neemt uiterlijk eind maart contact met je op om praktische zaken af te stemmen. Je collectebus, legitimatiebewijs en andere benodigdheden ontvang je van je organisator.

Wat doet een organisator?

Een collecteorganisator organiseert de collecteweek in zijn of haar woonplaats. Dat is een belangrijke rol, want hij of zij zorgt onder meer voor het contact met collectanten, looproute, het uitdelen van materialen en het tellen van de opbrengst. Lijkt dit je ook leuk om te doen? Dan horen we graag van jou via info@collectebureau.nl

Waar ga ik collecteren?

Met je organisator stem je af in welke straten jij gaat collecteren. Dit kan in je eigen straat zijn, maar als je liever in een andere buurt collecteert is dat ook prima.

Moet ik iedere dag in de collecteweek collecteren?

Je collecteert net zo lang en zo vaak als je zelf wilt. Sommige mensen gaan een paar avonden de huizen in hun buurt langs, anderen een paar uurtjes overdag en weer anderen organiseren een collecte op de markt of in het winkelcentrum. De enige beperking: je mag niet op zondag van deur tot deur collecteren. Op zondag mag dat wel bij evenementen die binnen zijn, of in een kerk.

Wat is de beste tijd om te collecteren?

De beste tijd om te collecteren is tussen 17 uur en 20 uur, omdat dan de meeste mensen thuis zijn. Als je liever niet alleen ’s avonds de straat op gaat, kun je ook samen met een ander gaan, of uitsluitend overdag. Woensdagmiddag en zaterdag zijn ook goede tijdstippen om te collecteren. Uiteraard kun je dit met jouw organisator bespreken.

Mag ik samen met iemand anders collecteren?

Ja, dit mag en veel mensen vinden het gezelliger om samen met een familielid, buurman/vrouw of vriend(in) te lopen. Je kunt je wensen bespreken met je organisator.

Mogen mijn kinderen ook collecteren?

In de collectevergunning van jouw woonplaats staat de minimumleeftijd om te mogen collecteren. Meestal is dit zestien jaar, soms veertien. Jouw organisator kan de minimumleeftijd opzoeken in de vergunning. Jongere kinderen mogen niet alleen collecteren, wel samen met een volwassene. Gevers vinden het vaak leuk als kinderen meehelpen met collecteren.

Mag ik in een winkel/supermarkt/theater collecteren?

Dit zijn vaak goede plekken om te collecteren en meestal is dit ook prima mogelijk. Vraag wel eerst even toestemming.

Ik heb mezelf aangemeld, maar ik kan niet langs de deuren. Wat nu?

Als je verhinderd bent, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan je organisator. Ook als je niet buiten kunt collecteren kan je gelukkig wel meedoen. Dan gebruik je je QR-code om via WhatsApp te collecteren. Het werkt heel eenvoudig: je stuurt een appje naar je vrienden en familie in de collecteweek. Met je QR-code. Zo help je mee terwijl je binnen kunt blijven.

Waar gaat het ingezamelde geld naartoe?

Al het geld dat tijdens de collecteweek wordt ingezameld komt ten goede aan Fonds Gehandicaptensport. Fonds Gehandicaptensport besteedt dit aan veel verschillende projecten voor het uitbreiden en ondersteunen van gehandicaptensport en sporters met een beperking.

Als de collecte wordt georganiseerd voor of door een club met faciliteiten voor gehandicapten dan ontvangt de club na afloop van de collecte 50% van het bedrag dat door alle collectanten voor de club wordt opgehaald.


Hoe zit het met jouw privacy als je collectant wordt?

Fonds Gehandicaptensport neemt jouw privacy serieus. Je gegevens worden niet verkocht of gedeeld met andere partijen. We gebruiken je 06 nummer om je tips en informatie toe te sturen. En om je op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen.

Zorg dus altijd dat je 06 nummer bij het Collectebureau bekend is.


Heb je een andere vraag?

Wil je meer weten, heb je vragen of wil je met een collega van het Collectebureau spreken? Mail ons dan op info@collectebureau.nl. Dan nemen we zo snel mogelijk contact me je op.

Kom in actie! Sporten is voor iedereen.