LJ1 D3813

Jetze Plat

De koning van de Spelen

Jetze Plat is geboren in 1991 en is opgegroeid in Vrouwenakker. Vanaf zijn geboorte was het al duidelijk dat er iets niet in orde was met zijn benen. Aan Jetze zijn linkerbeen heeft hij een verkorte bovenbeen en een knie zonder kniebanden. Aan zijn rechterbeen mist Jetze zijn gehele bovenbeen en zit zijn onderbeen aan zijn romp vast. Eerst kon Jetze nog lopen met een orthopedische schoen. Later is deze schoen vervangen door een prothese.

Jetze kon niet op een normale fiets naar school en besloten de ouders van Jetze een handbike voor Jetze aan te schaffen. Jetze ging zich steeds meer focussen op sport en behaalde in 2010, door een podiumplek op een World Cup wedstrijd, een nominatie voor de Paralympische Spelen in Londen. Jetze kreeg een A-status en hier is zijn topsportcarrière begonnen. Drie jaar later werd Jetze ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport.

In 2013 kwam Jetze eigenlijk per toeval in aanraking met triatlon. Na de Paralympische Spelen in London werd bekend gemaakt dat tijdens de volgende Spelen in Rio de Janeiro (2016) triatlon op het Paralympische programma komt. Jetze kwalificeerde zich voor beide sporten; handbiken en triatlon en won een gouden medaille op de triatlon en een bronzen medaille op het handbiken. Hierbij was Jetze de enige mannelijke atleet die twee medailles won in twee verschillende sporten.

Jetze zijn erelijst in de jaren 2020 en 2021 is gigantisch! Tijdens de Paralympische Spelen in Tokio (2020) ging hij voor een unieke zegetocht in het handbiken en de triatlon en dat leverde hem volgens plan drie keer goud op. Dat Jetze in het handbiken de sterkste man is op zowel de wegwedstrijd als de tijdrit liet hij ook op het Wereldkampioenschap zien, waar hij voor de vierde keer de dubbel greep. Dan was er ook nog een Wereldkampioenschap triatlon, waar Jetze voor de zesde keer op rij de wereldtitel veroverde.

Jetze zijn geweldige prestaties worden beloond. Hij mag zich Paralympische sporter van het jaar noemen (2020/2021).

Kom in actie! Sporten is voor iedereen.