Nu doneren

hoofdfoto

Nationaal G-voetbalplan - Verhalen over G-voetbal

Komende maanden plaatsen we samen met ING en de KNVB iedere week een verhaal van een persoon die actief is binnen het G-voetbal. Dit kan zijn een G-voetballer, een trainer of iemand die zich inzet voor het G-voetbal binnen zijn/haar vereniging. Deze week het verhaal van speelster Renée Vos van NVC Naarden. 

“Renée traint de allerjongsten en maakt zelf de overstap naar de senioren”

Naarden, 26 juli 2017

Zomerstop! Even geen voetbal. Geen bomvolle kantine met kletterende kindervoetbalschoenennopjes. Even rust. Het overvolle trainingsschema wordt vervangen door lege kunstgrasvelden met hier en daar een plukje voetballende jongeren. Een langgekoesterde vakantie breekt aan. Het allerlaatste overleg van het seizoen is zojuist aangebroken: De Algemene Ledenvergadering. We zijn in Naarden bij de plaatselijke NVC. Fluisterend worden een paar biertjes besteld. De bitterballen laten nog even op zich wachten. In een geïmproviseerde theateropstelling van houten stoeltjes en barkukken luisteren de toehoorders aandachtig. Een enkeling staat. Henk Tip, oprichter van het G-voetbal van de club, neemt het woord.

“Onze G-voetbalafdeling blijft maar groeien. Inmiddels hebben we vier teams en ik heb een primeur voor jullie: volgend jaar starten we met een senioren G-team.” Een applaus volgt. Bij de club zijn ze maar wat trots op de G-voetbalafdeling. Henk Tip heeft met de oprichting van de G-voetbalafdeling met zijn vele trainers en vrijwilligers een mooie basis gelegd en het stokje inmiddels overgedragen aan Marlous van Grieken. En binnen die afdeling gebeuren bijzondere dingen.

“Een van onze speelsters met een beperking, Renée Vos, kwam hier een jaar of tien geleden aanfietsen. Ze was toen al zelfstandig en ondernemend. Ze wilde niet alleen voetballen, maar ook wat doen voor de club. Toen is ze onze ledensecretaris geworden. Later regelde ze de kleding voor nieuwe leden en recent heeft ze de cursus G-voetbaltrainer gevolgd bij de KNVB. Nu traint Renée de allerjongsten en maakt ze volgend jaar de overstap naar de senioren waar ze als invalster bij het team betrokken blijft”, eindigt Henk met een glimlach.

Renée verrast met poster
NVC Naarden is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. De club en Renée werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van Renée. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. Renée was onder de indruk van haar poster. Eén poster hangt inmiddels bij haar thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van NVC Naarden.

Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen
Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal. Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.

Ga naar knvb.nl/doe-mee voor het aanbod van clubs met G-voetbal