“Max scoorde met een stiftje tegen Jasper Cillessen”

zondag 24 oktober 2021

Een bomvolle Arena. Het is rust maar het publiek begint langzaam te klappen. Alle ogen zijn gericht op Max de Vries die klaar staat met de bal aan zijn voet. Het klinkt als een jongensdroom. Maar deze droom komt uit. Een lange aanloop wordt ingezet, het volume in het stadion neemt toe. Mensen gaan staan. Jasper Cillessen staat iets te ver voor zijn doel. Max besluit te stiften. Met een subtiele lob belandt de bal tergend langzaam in de goal. “Het juichmoment na die wonderbaarlijke goal is gelukkig vastgelegd door onze huisfotograaf, Mart de Lange. Een herinnering voor het leven en dit was nog maar het begin van zijn voetbalcarrière”, grapt zijn vader Edzo de Vries.

De voetbalcarrière begon, zoals bij zoveel voetballers, op straat. Toen Max nog maar net kon lopen wilde hij al aan de hand achter de bal aan. Edzo en Max hebben samen uren ‘overpassend’ doorgebracht. Toen v.v. Schagen hier in de omgeving startte met G-voetbal twijfelde Edzo geen moment: Max gaat op voetbal. v.v. Schagen  is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. “Dat is inmiddels bijna tien jaar geleden”, vertelt Edzo enthousiast verder. “Max wil vaak keepen omdat hij die handschoenen interessant vindt. Maar eigenlijk is hij veel beter als spits. Want hij schiet de ballen er zowel met links als met rechts in.”

Max verrast met poster “We trainen met het G-team een keer in de week. En laatst mochten die jongens een keer meetrainen bij AZ. Dat was echt geweldig. En John van den Brom deed het ontzettend leuk. Of de jongens ook competitie spelen? Nee, helaas nog niet. Dat is het enige dat ik mis. Het zou voor Max zijn ontwikkeling heel goed zijn om ook echte competitiewedstrijden te spelen. Daarom is het goed dat er steeds meer aandacht voor het G-voetbal komt”, eindigt Edzo. De club en Max werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van Max. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. Max was onder de indruk van zijn poster. Eén poster hangt inmiddels bij hem thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van v.v. Schagen.

Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal. Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.

Ga naar knvb.nl/doe-mee voor het aanbod van clubs met G-voetbal

Kom in actie! Sporten is voor iedereen.