“Lars en Bas zijn de drijvende krachten van het G-voetbal bij SC Bemmel”

zondag 16 mei 2021

Lars Cornelissen en Bas Disveld zijn het sportcomplex van SC Bemmel nog maar net opgelopen of de spelers van het G-team springen al om hun nek. Lars en Bas zijn enorm populair als trainer binnen het team. Een aantal jaar geleden begon de club uit Gelderland met G-voetbal en sindsdien is het enthousiasme binnen de club enorm gegroeid. “Lars en Bas zijn de drijvende krachten van het G-voetbal bij SC Bemmel”, vertellen Koos Rentzing en Maurice Gubbels, coördinatoren van het G-voetbal.

“Het Heldenvoetbal, zoals het G-voetbal hier wordt genoemd, bestaat pas een paar jaar”, vervolgt Maurice. “Bij de start hebben we folders uitgedeeld en hadden vier kinderen zich aangemeld. Binnen een maand was dat aantal al verdubbeld en inmiddels bestaat het Heldenvoetbal uit 31 kinderen. Het team wordt getraind door acht trainers. Naast Lars en Bas hebben we nog één intaker, twee leiders (ouders), een PR-man en twee personen voor de administratie. Alle kinderen krijgen hier aandacht op maat. We doen bijvoorbeeld mee aan een regionale competitie (NEC Doelbewust) en hanteren dan samen met onze tegenstander eigen spelregels. Kinderen met een wat zwaardere beperking lopen soms op het veld met een persoonlijke begeleider. Echt prachtig om te zien hoe dan iedereen in het spel betrokken wordt.”

Koos vervolgt: “Lars en Bas waren er vanaf de eerste dag bij. Ze hebben de cursus G-voetbaltrainer bij de KNVB afgerond en weten heel goed hoe ze met de kinderen om moeten gaan. Het is zo ontzettend leuk om die twee bezig te zien op de trainingen en langs lijn. Het zijn heel bescheiden en rustige jongens. Echte clubjongens want ze spelen hier ook in het eerste elftal. En ze bedenken elke week weer iets nieuws. Laatst hadden we een wedstrijd waarbij er ineens twee keepers in één goal stonden”, eindigt Koos met een glimlach.

Lars en Bas verrast met poster SC Bemmel is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. De club en trainers Lars en Bas werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van het tweetal. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. De trainers waren onder de indruk van hun poster. Eén poster hangt inmiddels bij hen thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van SC Bemmel.

Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal. Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.

Ga naar knvb.nl/doe-mee voor het aanbod van clubs met G-voetbal

Kom in actie! Sporten is voor iedereen.